Patrijarh Porfirije o ordenima SPC: Svaki drugi mafijaš u Srbiji ga je dobio

preporučujemo

Srbijanski mediji su objavili audiosnimak patrijarha Porfirija u vrijeme dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubanski, u kojem se čuje kako govori da je ordenje Srpske pravoslavne crkve (SPC) dobio “svaki drugi mafijaš u Srbiji”.

Snimak je nastao 2019. godine, u razgovoru sa studentima Bogoslovskog fakulteta. Govoreći o aktuelnim problemima SPC-a i politici pomenuo je i način na koji se u SPC danas dijeli ordenje.

 

– Svaki drugi mafijaš u Srbiji je dobio orden SPC-a. Ordenje ne znači ništa, ordenje je toliko devalviralo. Pa, ne, svako svog pajtosa u svojoj partiji može… Neki baja i dao mi je lovu da napravim ne znam ni ja šta, evo, orden tamo, dajte, znaš, da mu date, da bi dao još više. Hiljade ljudi je dobilo – rekao je tada Porfirije budućim sveštenicima, očigledno ogorčen zbog politike prema znamenju crkve.

On je tada rekao da ipak ima i onih koji su zaslužili i časno dobili taj orden, ali da su mnogi odlikovani zbog njihovih finansijskih mogućnosti.

U tom periodu je orden SPC-a dobio Aleksandar Vučić, a što je očigledno bio Porfirijev razlog za ovu diskusiju sa studentima s obzirom na to da dalje govori upravo o njegovom odlikovanju.

Audiosnimak požete poslušati na Nova.rs.

Inače, ovaj orden je nedavno dobio i trenutni glavni urednik lista Večernje novosti Milorad Vučelić “zbog doprinosa hrišćanskim vrijednostima u novinarstvu”, a za kojeg se mnogi pitaju čime je zapravo zaslužio ovo odlikovanje.

Vučelić je predsjednik FK Partizan iz Beograda, a srbijanski mediji pišu kako je povezan s kriminalnom grupom Veljka Belivuka. Osim toga, on je bio na čelu RTS-a u vrijeme ratne propagande koju je vodio Slobodan Milošević. Osim medijskog huškaštva kojim se bavio u to vrijeme, zabilježena je i bliska saradnja s Miloševićem.

Najnovije

Na Mladićev mural u Beogradu ponovo bačena farba

Na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji se nalazi u Njegoševoj ulici u Beogradu, ponovo je bačena farba. Lik...