PDP: Izborom Vlade Posavskog kantona prekršen Ustav

Preporučujemo

Izborom Vlade Posavskog kantona prekršen je Ustav kojim je propisano da jedan ministar mora da dolazi iz reda srpskog naroda, što sada nije slučaj, saopćili su iz PDP-a.

– To dovoljno govori o položaju Srba iz FBiH, ali i o strateškom partnerstvu SNSD-HDZ. Iako je ovu Vladu izglasao dominantno HDZ, a SNSD ima odbore u navedenom kantonu, nisu našli za shodno da zahtijevaju poštovanje Ustava i zagarantovana prava Srba.

Zaštita Srba u FBiH poteže se samo kada SNSD ima direktnu korist, a iz istih razloga i strateško partnerstvo sa HDZ.

Svjedočili smo i ranije da u kantonima sa hrvatskom većinom, gdje je vlast HDZ, nije bila garantovana konstitutivnost Srbima, niti ravnopravnost ćiriličnog pisma i srpskog jezika. Umjesto da se to blisko partnerstvo koristi da se poboljša položaj Srba u FBiH, namjere SNSD-a su očigledno drugačije, a naše nacionalne interese razmijenjuju za uskostranačke kad god im se ukaže za to prilika.

Tražimo da se u svim administrativnim jedinicama u BiH poštuje Ustav, da se Srbima omoguće garantovana prava i da se svi politički akteri iz Republike Srpske, ma koliko razlike među nama po većini pitanja bile nepremostive, drže jednog principa, a to je zaštita naših nacionalnih interesa, ma gdje god Srbi živjeli. PDP je spreman da se za to bori, a da li su spremni oni koji njeguju “strateška partnerstva”, vrijeme će pokazati. Nažalost, do sada su redovno padali na tom ispitu – saopćeno je iz PDP-a.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...