PDP-ov potpredsjednik prozvao CIK zbog SDS-a: Kršite prava 100 000 birača!

Preporučujemo

Potpredsjednik PDP-a Milko Grmuša smatra da će eventualnim neučešćem SDS-a na izborima, zbog gašenja računa biti prekršena prava birača koji glasaju za tu stranku. Kritikuje inertnost i CIK-a u ovom slučaju:

-I dok je jasno da se pravna anarhija kad je riječ o dualizmu pravnih propisa u Republici Srpskoj nastavlja, svjedoci smo da se danas priprema i najbrutalnije kršenje ustavno-političkih prava od 1945. godine.

- -

Naime, gašenjem bankovnih računa Srpskoj demokratskoj stranci i ćutanjem svih relevantnih organa i institucija, uključujući Centralnu izbornu komisiju BiH i Republičku izbornu komisiju, oko toga na koji način će SDS da učestvuje na lokalnim izborima, praktično se priprema teren ne samo za to da se SDS-u onemogući učešće na izborima, nego i građanima da glasaju za tu stranku.

Time se direktno krši osnovno pravo ljudi i građana ne samo da budu birani, već i da biraju. Ističem da je to jedno od osnovnih ljudskih prava predviđeno Ustavom Republike Srpske, Ustavom BiH i čitavim nizom međunarodnih dokumenata koji se direktno primjenjuju u pravnom poretku u BiH, naveo je Grmuša na X-u.

Kaže da je to apsolutno nezabilježeno u demokratskoj praksi da se ljudima bez na zakonu sprovedene procedure gašenja političke stranke onemogućuju pravo da biraju kandidate te stranke, odnosno da budu birani ispred te iste stranke. U konkretnom slučaju, ako se SDS-u ne omogući učešće na izborima, najmanje oko 100.000 građana Republike Srpske i BiH bi bez objašnjenja i pravosnažne sudske odluke bilo lišeno svog ustavom predviđenog prava da biraju i budu birani u organe vlasti, zaključuje.

-Pozivam sve nadležne organe, uključujući CIK i RIK, da pod hitno Srpskoj demokratskoj stranci dostave pravno rješenje koje postoji i čiji draft sam im na raspolaganju da uručim ako sami ne umiju da ga napišu, a na osnovu kojeg će SDS ravnopravno i u punom pravno-političkom kapacitetu da učestvuje na lokalnim izborima.

- -

U suprotnom, ako se to ne učini, svi nadležni organi i njihova odgovorna lica rizikuju ne samo ozbiljnu krivičnu odgovornost, već bi takvi izbori, sprovedeni flagrantnim kršenjem ustava, bili nelegalni, nelegitimni i predstavljali bi krah ne samo vladavine prava u RS i BiH, nego bi kompromitovali demokratski integritet relevantnih međunarodnih faktora koji se na osnovu Dejtonskog sporazuma bave i garantuju vladavinu prava u BiH, zaključuje PDP funkcioner inače po struci pravnik.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...