„Pedijatar lagao da ima djecu i da nisu vakcinisana“

Preporučujemo

Priznanje pedijatra Mirka Grubića izdvojilo se kao jedan od šokantnih iskaza koje su prethodnih dana policiji na saslušanjima dali „antivakcinaši“.

On je inspektorima rekao da je lagao da nije i da neće vakcinisati svoju djecu, jer djece, zapravo, nema, prenosi „Blic“.

- -

Grubić, pedijatar iz Zrenjanina, saslušan je u srijedu, a kao i sa preostala 42 antivakcinaša, i protiv njega se vodi predistražni postupak po prijavi 270 roditelja za izazivanje panike javnim nastupima i objavama na društvenim mrežama o navodnoj štetnosti MMR vakcine protiv malih boginja.

Ovaj pedijatar medijima je u više navrata govorio o tome da na primjeru sopstvene djece širi istinu o štetnosti vakcina. On je, između ostalog, rekao i da nijedno njegovo dijete nije vakcinisano, a najstariji sin ima 20 godina.

„Kada se moj prvi sin rodio, znao sam šta su vakcine i odbio sam da ga vakcinišem, kao i ostalo troje dece. Nikakvih zdravstvenih problema nisu imali nikada. Preležali su dječije bolesti i stekli doživotni imunitet: naime, kad dobiješ vakcinu, ne stičeš nikakav imunitet jer na svakoj piše rok trajanja od sedam do deset godina. Postavlja se pitanje šta ćemo onda kada zaštita istekne? Dijete postaje ponovo podložno bolesti protiv koje je vakcinisano“, stavovi su koje je Grubić godinama iznosio u javnosti putem svog bloga, YT kanala i FB profila.

Međutim, kada su ga inspektori suočili s ovim njegovim izjavama, on je priznao da uopšte nema djece.

- -

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, Mirko Grubić je već godinama aktivan na širenju panike.

Njegov antivakcinaški aktivizam i uporno širenje panike vidljivi su u objavama i komentarima unutar grupe, prenosi „Blic“.

Organizovao je i par antivakcinaških tribina – najpoznatija je ostala ona u Zrenjaninu u decembru 2014, na kojoj su edukatori izbjegavanja vakcinacije bili Slađana Velkov i advokat Ivo Strujić – navodi se u prijavi.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...