Pedijatari u Domu zdravlja KS angažovali advokata: Zaprijetili kolektivnim nedolaskom na posao

Preporučujemo

Pedijatri koji rade u Domu zdravlja Kantona Sarajevo podigli su glas i iskazali bunt protiv menadžmenta ove javne ustanove zbog, kako navode, “višegodišnjeg nezakonitog rada nedjeljom i praznicima, te je pitanje dana kada će kolektivno odbiti da dođu na svoja radna mjesta”.

Kako ljekari navode, “pedijatri u ovoj zdravstvenoj ustanovi godinama su prisiljavani da rade nedjeljama i praznicima, nesvjesni da je to mimo postojećih Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije, Pravilnika o radnom vremenuustanove (član 3. stav 3.) i Zakona o radu (član 46.).

- -

Nemaju pravo na sedmični odmor

– JU Dom zdravlja KS nije registrovana za rad u neradne dane, a to su nedjelja i praznici. Ljekari uopće nemaju pravo na sedmični odmor, u trajanju od 48 sati, koji je propisan Kolektivnim ugovorom doktora medicine i stomatalogije, a čiji se član 22. u ovom slučaju krši – navode pedijatri, čija su imena i prezimena poznata redakciji Faktor, ali su zamolili da ih, zbog straha od linča unutar ustanove, ne objavljujemo.

Situacija je toliko eskalirala da su njih 20-ak angažirali i advokata Armina Mušiju da ih zastupa u pokušaju iznalaženja rješenja sa menadžmenta ove javne ustanove.

Pedijatri ističu “da su tek sada, kada je njihov broj u Domu zdravlja, drastično smanjen i kada je postalo fizički nemoguće da se “pokriju” sve smjene, počeli istraživati i došli do saznanja da je njihov rada nedjeljom i praznicima ustvari nezakonit”.

- -

Advokat Mušija kaže da je “pedijatrima uskraćeno pravo na sedmični odmor i neplaćanje rada nedjeljom”.

– Dom zdravlja KS ima vrlo mali broj pedijatara, pa one koji su uspoleni, menadžment ustanove faktički prisiljava da rade nedjeljom u dvije organizacione jedinice. Prebacuju ih sa njihovih matičnih mjesta bez ikakvih rješenja i odluka, bukvalno petkom emailom dobijaju spiskove gdje će ko tokom nedjelje i praznika raditi. Zna se desiti da pojedini ljekari i po dvije sedmice rade bez prestanka. Ja sam nedavno uputio dopis prema menadžmentu ustanove u kojem sam ukazao na sve nezakonitosti koje uprava vrši prema pedijatrima – pojasnio je Mušija.

Pedijatri ističu i problem neravnopravnosti unutar samog doma zdravlja.

– Samo radi šačica pedijatara i ljudi iz porodične medicine, čiji je broj enorman, pa to, da tako kažem, i ne osjete. Od ostalih struka, niko ne radi. Dakle, Pravilnik se krši i spram ljekara porodične medicine koji isto tako rade u neradne dane. Zaista je kompleksna situacija – ispričali su pedijatri.

Kontaktirali smo i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove KS. U odgovoru navode da su tek zaprimili zahtjev za inspekcijski nadzor te će se o eventualno poduzetim mjerama na navedene okolnosti moći očitovati nakon provedenih inspekcijskih nadzora.

Ima ih 27, a trebalo bi ih biti 39

Nedostatak pedijatara u Dom zdravlja KS već dugo je veliki problem, a to najbolje osjećaju roditelji i njihova djeca.

Neki domovi zdravlja često, kako ističu građani, uopće nemaju pedijatra, dok je u drugim ukinuta druga smjena.

U razgovoru za Faktor krajem januara, tada još uvijek aktualni predsjednik Upravnog odbora javne ustanove, doc. dr. sc. Ademir Spahić, kazao je “da Dom zdravlja KS u ovom trenutku ima 27 pedijatara, a da bi ih po sistematizaciji radnih mjesta trebalo biti 39.

No i oni koji su uposleni, kako nam je tada rekao Spahić, “ne rade puno radno vrijeme”.

Zbog nedostatka pedijatara u Kantonu Sarajevo nedavno su na tri mjeseca prolongirana i ljekarska uvjerenja za upis djece u prvi razred osnovne škole.

Naime, iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje i Ministarstva zdravstva KS početkom februara obavijestili su javnost o sljedećem:

“Imajući u vidu da se u domovima zdravlja, osim redovne, obavlja i vakcinacija djece protiv morbila, te da su kapaciteti zdravstvenih ustanova usmjereni i na taj segment usluga, obavještavamo roditelje da ljekarska uvjerenja djece za polazak u školu mogu dostaviti naknadno, tačnije tokom mjeseca marta, aprila i maja tekuće godine”.

– Ja sam svoje dijete upisala u prvi razred osnovne škole, ali zbog takve odluke vlasti u KS nisam priložila ljekarsko uvjerenje jer nema pedijatara – kazala nam je sugrađanka (ime i prezime poznato Redakciji).

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...