Pejanović: Izborni zakoni ne trebaju se mijenjati u izbornim godinama

preporučujemo

Mirko Pejanović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da je i dalje pri mišljenju da se izborni zakoni ne trebaju mijenjati u godinama održavanja izbora.

On je gostujući u programu N1 televizije govorio o svojoj novoj knjizi ”Država BiH i demokratija”, ali i aktuelnom temama, političkoj situaciji, izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine…

”Iako je to aktuelno politčko pitanje koje je već u proceduri, ja sam sve vrijeme imao stajalište da u zemljama razvijene parlamentarne demokratije, višestranačke demokratije, ne mijenjaju se izborni zakoni u godinama kad su izbori. Ovdje je to urađeno bez ijedne važne pretpostavke politike. Nema konsenzusa, ovo je sad traženje rješenja od jednog do drugog”, poručio je profesor Pejanović gostujući na N1 televiziji.

Parlamentarna demokratija je na nekoj vrsti čekanja, dodao je.

”Parlament Bosne i Hercegovine, a dobrim dijelom i entitetski, naročito u Federaciji, je bez primjene principa formiranja parlamentarne većine nakon izbora. A kad nemate parlamentarnu većinu, onda ne znate ko je odgovoran za državu. Tako se ne može razvijati država jer nema demokratije u Parlamentu. Kod nas imate samo sporazume o podjeli resora, koliko će ko dobiti u vlasti mjesta ili u javnim preduzećima. Tako više ne može. Lijek za to ili jedan mogući izlaz, napisano je u knjizi, je da se nakon izbora pokuša formirati široka koalicija za evropsku državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi učestvovale sve stranke koje osvoje deset posto ili više glasova. 75-80 posto građana želi da bih bude članica EU, to je puni konsenzus. Ako bi do toga došlo, onda bi sve političke energije bile usmjerene ka razvoju i reformama za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo Evropske unije. Došlo bi do konsolidacije parlamentarne demokratije u BiH”, dodao je on.

O Sajmu u Mostaru i nedolasku članova Predsjedništva Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića te predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića.

”Teško je biti građanin ove zemlje i gledati dnevnike, da oni nisu u slozi, da nisu bili složni u pripremi tog događaja. Ovo je nešto što ide na štetu ugleda države Bosne i Hercegovne”, zaključio je Pejanović.

Najnovije

Poslodavci nezadovoljni: Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima?

Novine koje je donio "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima" (“Službene novine Federacije BiH”, broj 75/21)...