Pelosi: Nećemo dozvoliti Kini da izoluje Tajvan

Preporučujemo

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi izjavila je da Kina neće praviti Americi plan putovanja, aludirajući na njenu nedavnu posjetu Tajvanu u sklopu azijske turneje.

“Nećemo im dozvoliti da izoluju Tajvan. Oni ne prave naš plan puta, a partnerstvo SAD-a i Tajvana je jako“, kazala je Pelosi, prenio je Guardian.

Ona tvrdi da je Kina pokušala izolovati Tajvan i da je njena poseta Taipeiju “izgovor Pekingu za vojne vježbe u blizini otoka“.

“Kina je pokušala izolovati Tajvan. Oni možda mogu pokušati spriječiti Tajvan da učestvuje na drugim mjestima, ali neće izolovati Tajvan tako što će nas spriječiti da dođemo ovdje“, dodala je Pelosi u Tokiju, na kraju njene posjete Indo-Pacifiku.

Visoka američka zvaničnica je rekla da su SAD od starta naglasile da dolazak američke delegacije na Tajvan nema za cilj da se promijeni status quo u Aziji, ili status quo Tajvana.

“Moj cilj je da se osigura mir u Tajvanskom moreuzu, da nadvlada status quo”, poručila je Pelosi.

Najnovije

Čoviću i Dodiku se isplatio dobar odnos s Izraelom, a šta rade stranke sa sjedištem u Sarajevu?

Izraelski stav o izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini je posljedica lobiranja predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a...