PEN Centar BiH: Uništavanje Dramskog i dokumentranog programa BH Radija 1 je kulturocid

preporučujemo

Skojevac, pripadnik “Mladih muslimana”, emigrant, borac za nezavisnost BiH

U utorak, 23. februara 2021. godine, na Floridi (SAD) u 95. godini života na Ahiret je preselio dr. Nedžib...

Iz obraćanja Alije Izetbegovića u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH 1995. godine u Sarajevu

      Tri godine, uistinu, nisu veliki period u životu jednog naroda. Ali, za tri godine na ovom malom parčetu zemlje...

Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija do 2028.

Kina ima dobre šanse da udvostruči veličinu svoje privrede do 2035. godine i usput nadmaši SAD kao najveću svjetsku...

Bidenova administracija uvela sankcije ruskim zvaničnicima zbog trovanja Navalnog

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena je uvela sankcije za sedam ruskih zvaničnika zbog trovanja i zatvaranja opozicionog lidera Alekseja...

PEN Centar BiH oglasio se saopćenjem uznemiren činjenicom da se Dramski i dokumentarni program BH Radija 1 ne emituje već više od sedam dana. 

U njihovom saopćenju se, između ostalog, navodi:

– Uprkos tome što je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović u javnosti negirao pretpostavke da se radi o planu ukidanja DDP-a, prekid emitovanja ovog programa smatramo ozbiljnim udarom na medijske i umjetničke slobode. Želimo iskazati javnu podršku njegovom uredniku Miralemu Ovčini, čovjeku zaslužnom za opstanak i razvoj radiofonskog izraza u Bosni i Hercegovini, koji je već bio žrtva političke cenzure u svojoj matičnoj kući i svim njegovim saradnicima i saradnicama.

DDP je nasljednik Dramskog programa Radio Sarajeva, koji je desetljećima imao vrhunsku produkciju i dobijao nagrade na najuglednijim svjetskim radiofonskim festivalima. Neprocjenjiv je značaj ovog programa za razvoj i popularizaciju bosanskohercegovačke književnosti; mnogi naši najveći književnici počinjali su svoje karijere učešćem na konkursima ove redakcije, a mnoga naša velika književna imena su je i stvarala kao urednici. Raznovrsni program – radio novele, radio romani, radio drame, književna kritika – unosi našu književnost svakodnevno u domove građanki i građana Bosne i Hercegovine. Uništavanje DDP-a BHR 1 smatramo činom kulturocida.

U skladu sa svim navedenim, PEN BiH zahtijeva da se odmah nastavi emitovanje Dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1, te da urednik Miralem Ovčina i članice i članovi Redakcije nesmetano i bez prepreka nastave rad na osmišljavanju i produciranju sadržaja.

Najnovije

Dvije osobe preminule nakon vakcinisanja ‘AstraZenecom’: Pokrenuta istraga u Južnoj Koreji

Vlasti Južne Koreje saopštile su da je pokrenuta istraga o smrti dvoje ljudi nakon što su mediji prenijeli da...