- Advertisement -

Pentagon objavio snimak napada drona u kojem su ubijeni afganistanski civili

Preporučujemo

Pentagon je objavio snimak napada američkog drona izvršenog u Kabulu u kojem su prošle godine ubijeni civili.

Riječ je o jednoj od posljednjih američkih misija u Afganistanu prije nego je Washington odlučio okončati dvadesetogodišnji rat i povući snage iz ove zemlje.

Oznaka tajnosti je skinuta sa 25-minutnog videa koji prikazuje trenutak napada drona i pogibiju afganistanskog humanitarnog radnika te još devet civila među kojima je bilo sedmero djece. U trenutku napada su se iznad Kabula nalazila dva američka drona, a to se dogodilo 29. augusta 2021. godine.

Američka vojska je prvobitno tvrdila da su meta bili članovi terorističke grupe ISIL koji su transportovali eksploziv, a jedan zvaničnik je istakao da je operacija bila “ispravna”. Ipak, kasnije su izjave povučene jer je ustanovljeno da su zapravo ubijeni civili.

Video je objavljen i zahvaljujući borbi Timesa te tužbi koja se odnosi na slobodu informisanja. Ovo je prvi video koji pokazuje da nisu ubijeni teroristi uprkos tvrdnjama vojske. Russia Today piše da je Pentagon pokušao povezati pogibiju civila s drugom eksplozijom u blizini Ahmadijevog doma sugerirajući da je on ipak imao bombu u automobilu. Kasnije je saopćeno da je “vatrena kugla” vjerovatno rezultat eksplozije propanskog rezervoara.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Erdogan: NATO da poštuje zabrinutost Ankare o sigurnosti

Turska poziva saveznike u NATO da poštuju i podrže zabrinutost Ankare za njenu sigurnost, izjavio je danas predsjednik Redžep...