Pentagon upozorava: Kina je razvila oružje koje svakog trenutka može pogoditi američke baze

Preporučujemo

Kina je uspješno testirala oružje koje bi svakog trenutka moglo pogoditi američke baze, upozorio je vrhunski naučnik Pentagona (američko ministarstvo odbrane).

Kina, Sjedinjene Američke Države i Rusija su u utrci za razvoj hipersoničnih projektila.

Kina prestigla Putina
Prema Paulu Freisthleru, glavnom naučniku u Upravi za analizu Odbrambene obavještajne agencije (DIA), istočnoazijska nacija sada je pretekla ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Freisthler tvrdi da bi Kina mogla bi pogoditi američke baze na Pacifiku.

Govoreći u Kongresu prošle sedmice, Freisthler je rekao:

“U jeku strateške utrke, događaji u proteklih nekoliko godina jasno pokazuju da naši konkurenti razvijaju sposobnosti s ciljem da drže SAD u opasnosti.

Hipersonično oružje, dizajnirano za izbjegavanje američkih senzora i obrambenih sistema, predstavlja rastuću i složenu prijetnju zbog nuklearnih i konvencionalnih sposobnosti.”

Hipersonične rakete su iznimno brze. Lete između pet i 25 puta brže od brzine zvuka, prenosi Daily Star.

Neke mogu biti toliko brze i sposobne za manevriranje da ih zapadni sistemi protuzračne odbrane možda neće moći uhvatiti.

Rusija je koristila hipersonične projektile u svojoj invaziji na Ukrajinu. Tamošnji zvaničnici su upozorili da nemaju odbranu od ovih projektila. Međutim, Freisthler kaže da je kinesko oružje čak i naprednije.

Uspješni testovi
“Iako su i Kina i Rusija provele brojne uspješne testove hipersoničnog oružja, i vjerojatno postavile operativne sisteme, Kina vodi u odnosu Rusiji i po infrastrukturi i po broju sistema”, rekao je on.

Pretpostavlja se da je Kina izvela uspješne testove oružja s procijenjenim dometom do 1.000 milja (oko 1.600 kilometara). Već to im omogućava da pogode američku pacifičku obalu.

Također je dodao da Kina razvija motore velike brzine poznate kao scramjet. Oni se djelimično pokreću gorivom, usisavajući zrak oko sebe i izgarajući ga. To prijeti da postojeće oružje učini još moćnijim.

SAD je već uspješno testirao scramjet, izvodeći ispitivanje još u januaru.

Zračne snage su također razvile transformirajuću raketu. Za nju se nadaju da će moći srušiti hipersonične projektile s neba prije nego udare u željeni cilj.

Najnovije

Zastupnički dom Parlamenta FBiH zasjedat će u drugoj polovini juna, jedna od tema i energetika

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit će održana u drugoj polovini ovog mjeseca. Velika je vjerovatnoća da...