Penzioneri najavljuju proteste, Vladi FBiH dali rok do 1.decembra

Preporučujemo

Penzioneri u Federaciji BiH prijete da će izaći na ulice jer Vlada FBiH  mjesecima ignorira njihove zahtjeve, a to je da se poboljša njihov status i povećaju penzije.

Broj onih koji su prošli mjesec primili penzije u Federaciji BiH, prema podacima Zavoda za penzijsko i invalidsku zaštio PIO/MIO je 432.709, od čega najviše onih sa minimalnom penzijom čak 70 posto koji primaju 424 marke mjesečno.

Iz Saveza Udruženja penzionera FBiH danas je poručeno Vladi Federacije BiH da će, ako do 1. decembra 2022. ne bude održan zajednički sastanak, Savez organizovati masovne mirne proteste pred zgradom Vlade na kojim će upoznati javnost o svojim zahtjevima.

Nnjihovi zahtjevi, kako ističu su, hitno povećanje iznosa najniže penzije u Federaciji. Traže i ispravljanje, kako naglašavaju”, nepravde učinjene pri donošenju Odluke o vanrednom usklađivanju. Konkretno, povećanje procenta usklađivanja svih penzija. U suprotnom, organizovat će proteste.

Također, Savez traži sveobuhvatan program socijalne i ekonomske pomoći penzionerima za ublažavanje rasta cijena, odnosno posljedica inflacije.

Ističu da je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, na osnovu zaduženja Vlade Federacije, predložio da sve penzije budu povećane za 4,35 posto jer postoje zakonski i finansijski uslovi.

“Ne uvažavajući taj prijedlog i bez konsultacija sa Savezom, Vlada FBiH na telefonskoj sjednici donosi odluku o povećanju samo najnižih penzija za pet posto. Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju omogućen je veći procenat povećanja”, kažu iz Saveza.

Naglašavaju da je Vlada uredbom u julu dodijelila jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM svim penzionerima. Dodaju da bi Savez, da je konsultovan, predložio 150 KM za penzionere sa najnižim penzijama, a ostalim po 50 KM.

Najnovije

Salihamidžić ostaje bez vozačke dozvole?

Sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić ići će na sud u Minhenu zbog prebrze vožnje, piše njemački list Bild. Salihamidžića...