Pet pravila koja trebate slijediti u disciplinovanju djece

Preporučujemo

Niko nikada nije rekao da je roditeljstvo lako, i to iz više razloga. Podizanje djeteta je težak posao i nešto o čemu se najčešće govori je upravo način kako možete disciplinirati svoje dijete.  Vjerujte da ne postoji ništa zabavno kada je dijete neposlušno, pogotovo kada se ta problematična situacija neprestano ponavlja, pišu stručnjaci s Pop Sugara.

Međutim, čak i kad je vaše dijete previše neposlušno, postoje neka pravila koja ćete kao roditelj i odrasla osoba morati poštovati.

- -

Počnite smireno. Ništa nećete postići ako ste bijesni. Prošetajte nekoliko minuta ako trebate, ali pronađite način da se smirite prije nego što se suočite s lošim ponašanjem svog djeteta. Pokušajte nekoliko puta duboko udahnuti i ne pokušavajte ga disciplinirati dok ste ljutiti, jer sve čega će se dijete sjećati je kako ste bili uzrujani.

Disciplinirajte ga nasamo. Ovo je veoma važno zapamtiti, jer roditelji često zaboravljaju da se dijete osjeća loše ako ga kritizirate pred drugima. Stavite se u njegovu situaciju; ako ne biste željeli da neko drugi govori o vašim pogreškama pred publikom nemojte to raditi ni svojem djetetu.

Budite dragi. Možda vam zvuči nemoguće ostati dragima kada je dijete upravo razmazalo cijeli vaš ruž po novom tepihu, ali, gledajte to u širem kontekstu. Svakako vam je dopušteno da se iznervirate zbog neposlušnosti djeteta, ali to nemojte ispoljavati pred njim, jer ga morate disciplinirati sa strpljivošću. Koristite ohrabrenje, a ne oštre kritike, kako biste spriječili loše ponašanje.

Ostanite dosljedni. Stavite mu na znanje što su pravila. Ako se ne pridržavate dosljedno pravila koja ste odredili djetetu, možete ga samo zbuniti.

- -

Nikada nemojte koristiti fizičke kazne. Brojni su razlozi zbog kojih nikada ne biste trebali fizički kažnjavati dijete, ali je najvažnije da znate da ova vrsta discipliniranja jednostavno nije učinkovita. Fizičko kažnjavanje djeteta ne donosi pozitivne promjene u ponašanju djeteta, nego u većini slučajeva može prouzročiti štetu emocionalnom biću vašeg djeteta, piše index.hr.

Najnovije

Nezavisni operator sistema u BiH saopćio ko je krivac za nestanak struje u petak

Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini (NOS) saopćio je informacije o uzroku nestanka struje u BiH i drugim...