Pet udruženja žrtava odgovorilo Sijartu: Mađarsku ste svrstali u malu grupu zemalja koje se odriču civilizacijskih tekovina

Preporučujemo

Udruženje Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje „Žena Podrinja“, Udruženje Srebreničke majke, Udruženje Žene Srebrenice uputili su pismo Vladi Mađarske, odnosno Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine i ministru Peteru Sijartu nakon što je potvrdio da će Mađarska glasati protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici na sjednici Generalne skupštine UN-a.

“Vašom odlukom da Mađarska neće podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN, duboko ste uvrijedili žrtve genocida i svrstali Mađarsku u malu grupu zemalja koje se odriču civilizacijskih tekovina.

- -

Važno je istaći da priča o odgovornosti srpskog naroda dolazi isključivo od Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republike srpska u Bosni i Hercegovini. Nikada niko, osim njih i njihovih sljedbenika, nije optužio i nazvao srpski narod genocidnim. Nisu to učinile ni presude UN sudova.

Sudovi koje je osnovao UN, poput MKSJ-a i MSP-a (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde), utvrdili su odgovornost pojedinaca za počinjene ratne zločine na prostorima Bosne i Hercegovine.

Vašim postupkom riskirate stvaranje neodgovorne atmosfere koja ne doprinosi pomirenju i suočavanju s prošlošću. Izražavamo naše žaljenje zbog vaše odluke da ne podržite Rezoluciju o genocidu počinjenom u Srebrenici.

Također, želimo vas upoznati da svako ko negira presude UN sudova nije dobrodošao u Srebrenicu, niti na mjesto stravičnih zločina koje su sudovi označili kao genocid”, navodi se u pismu.

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...