PIO otkrio planove: Hoće li penzioneri imati koristi od prodaje Doma penzionera u Sarajevu

preporučujemo

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) s kompanijom Mont Ing još nije potpisao ugovor o prodaji zgrada Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići.

Ta visočka kompanija krajem prošlog mjeseca dala je ponudu “tešku” 20,1 milion KM za devastirani objekt na atraktivnoj lokaciji u Sarajevu.Kako nam je potvrđeno u zavodu, ugovor koji će biti potpisan s kupcem je u pripremi i on će, pored drugih detalja, sadržavati i rokove za uplatu sredstava.

“Na prijedlog ugovora, prije samog potpisivanja, saglasnost treba dati i naš Upravni odbor”, objasnio je za Klix.ba Tomislav Kvesić, glasnogovornik zavoda.

Upitan na šta će biti potrošen novac od prodaje, Kvesić kaže da će se taj novac, kao i drugi prihodi Federalnog zavoda, koristiti u svrhu redovnog poslovanja zavoda, a to je prvenstveno isplata penzija.

“Finansijsko poslovanje Federalnog zavoda od 1. januara 2020. odvija se preko jedinstvenog računa riznice FBiH, no naši prihodi se raspoređuju u skladu s Finansijskim planom Federalnog zavoda i nisu prihodi budžeta”, rekao je Kvesić.

Podsjetimo, Mont Ing je firma čiji su vlasnici domaći i strani privrednici s višedecenijskim iskustvom u građevinarstvu i projektovanju, koji trenutno rade na velikim građevinskim projektima širom Evrope.

Nakon završetka procedura prijenosa vlasništva kompanija planira izradu idejnog projekta. Planirano je da postojeća zgrada bude srušena, a na njenom mjestu bude izgrađen moderan kompleks poslovnih i stambenih zgrada, među kojima dio koji je predviđen za brigu i njegu starijih osoba.

Zastupnik i direktor visočke firme je Nihad Ugarak, koji je i jedan od suvlasnika, pored Anesa Kuča, Enesa Kahramana i Furkana Zeynel Gezera.

Najnovije

Dodik: Zašto je Džaferoviću ukazano onakvo gostoprimstvo u Bijeljini, to pokazuje da se nisko palo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nezadovoljan je načinom kojim je član Predsjedništva Šefik Džaferović...