Pirić: Srce mi je jako lupalo kada sam debitovao za reprezentaciju, to je sasvim novi osjećaj

Preporučujemo

Jučerašnjim dolaskom u Razgrad, stručnog štaba zajedno sa igračima Pirićem, Kjosevskim, Zakarićem i Sarićem praktično je počelo okupljanje A reprezentacije za predstojeće prijateljske utakmice sa Bugarskom i Senegalom.

Igrači iz domaćeg prvenstva koji su već imali priliku upisati prve nastupe za seniorski tim sa nestrpljenjem očekuju dolazak ostalih reprezentativaca te početak trenažnog procesa. Golman Zrinjskog Kenan Pirić nada se da će dobiti priliku u jednoj od ove dvije utakmice.

- -

„Vjerujem da bih, pošto nema Begovića i Burića mogao dobiti priliku i, bez obzira na to da li su dvije minute ili trideset, zadovoljstvo je obući dres i stati na gol”, rekao je Pirić.

Američka turneja ima posebno značenje za Pirića, jer je upisao prvi nastup za reprezentaciju i to u susretu protiv Meksika. Emocije je, kako sam kaže, teško opisati.

“Sasvim je drugačiji osjećaj obući dres reprezentacije i stati na gol, nego kao kad sam branio u Slobodi ili sada u Zrinjskom. Jednostavno, srce mi je kucalo dvije stotine na sat, a imao sam na početku i malo treme. Taj trenutak kada sam ušao u igru uvijek ću pamtiti. Osim što mi je srce jako udaralo, naježio sam se jer sam bio svjestan da igram protiv kvalitetnog protivnika u jednoj neizvjesnoj utakmici. Osim toga, bio sam toliko skoncentrisan da sam tek kasnije shvatio da za 45 minuta nisam pogledao na sat, što mi se mislim nikad ranije nije desilo. Trudio sam se da branim najbolje što mogu i pokažem se u što boljem svjetlu novom šefu, kao i treneru golmana”, istakao je Pirić.

Golman Zrinjskog nakon toga je rekao da u toku utakmice ne razmišlja samo o odbranama, nego da pokušava maksimalno pomoći ekipi.

- -

“Igramo napadački u Zrinjskom, tako da se i od mene traži da igram recimo kao libero, izlazim i kupim dubinske lopte tako da ono o čemu razmišljam tokom igre jeste kako da što bolje odigram i doprinesem mojoj ekipi. Sa trenerom golmana Feđom Kulagićem dosta radimo na kontroli lopte nogom, tehnici primanja i dodavanja lopte, svemu onome što jedan savremeni golman mora da zna”, kazao je Pirić.

Kad je riječ o vrhunskim čuvarima mreže, Pirić nema uzora ali po stilovima igre izdvaja njih nekoliko.

“Sviđa mi se kako igraju Manuel Neuer, Marc-Andre Ter Stegen i David de Gea i uglavnom nastojim da od svakog golmana uzmem nešto što mi se sviđa i što bih mogao da primjenim”, rekao je Pirić, pa nastavio:

“Mi smo ekipa koja u posljednjih osam kola nije izgubila ni jednu utakmicu. To nam pruža određeno samopouzdanje a naravno kao i svaki igrač, želio bih da osvojimo titulu. Biće teško, sigurno i Željini igrači imaju ista očekivanja, i do samog kraja biće neizvjesno. Nije ni Široki otpisan, sad je svaka utakmica derbi tako da smatram da će titulu osvojiti onaj ko bude bolji u tim derbijima”, završio je Pirić.

Zmajevi 23. marta igraju protiv Bugarske u Razgradu, a potom ih 27. marta čeka duel sa Senegalom u Le Havreu.

Najnovije

Horde zla parolom prozvale policiju zbog zabrane navijačima Borca

Navijači Sarajeva Horde zla tokom drugog poluvremena utakmice na Koševu, gdje gostuje Borac, istakli su kratku parolu. "Najlakše zabranit'...", pisalo...