Pismo Europljanima iz Vareša: Zaustavite testiranje robota u jezeru Nula

Preporučujemo

Građani Vareša uputili su otvoreno pismo Delegaciji Europske unije u BiH te stranim predstavništvima u našoj zemlji povodom najave da će u jezeru Nula biti izvedeno testiranje robota za podvodno rudarstvo.

‘U uredima Europske unije možda se ranije nije čulo za Vareš i možda se nikad više neće ni čuti, ali se projektom koji podržava i financira Europska unija uskoro namjerava uništiti vareško jezero i izložiti zajednicu rizicima i trajnim posljedicama”, navodi se u pismu građana i ističe kako se sljedećeg mjeseca, u okviru projekta VAMOS, u vareškom jezeru Nula planira testirati oprema za podvodno rudarstvo.

”Radi se o projektu ispitivanja mogućnosti podvodne eksploatacije rude koji i Europska unija financira kroz program Horizon 2020, a u kojem sudjeluju partneri iz niza zemalja članica EU. Prototip stroja do sada je testiran samo u jezeru Lee Moor u Engleskoj, čije kompanije su nositelji projekta i očekuju povrat ulaganja, ali za razliku od jezera u Varešu, jezero Lee Moor nije živo jezero nego skladište kanalizacijskog otpada. Jedino preostalo testiranje planira se sprovesti u Varešu, u Bosni i Hercegovini, zemlji koja nije ni kandidat za članstvo, u živom jezeru kreiranom podzemnim vodama i čistim izvorima, u jezeru bogatom ribom”, navodi se u pismu.

Dodaje se kako je građanima Vareša VAMOS predstavljen kao EU megaprojekt koji “zamrli Vareš vraća u život”, čime su probuđene nade u ponovno pokretanje rudarstva i zapošljavanje i tako zavarano stanovništvo jer predviđeno testiranje osiromašenom Varešu ne bi donijelo ništa – osim uništenja jezera, pomora ribe i niza rizika po okoliš i zdravlje stanovništva.

U pismu se navodi kako projekt pretpostavlja onečišćenje voda i mogućnost aktiviranja klizišta, ali da na opasnosti javnost nikako nije upozorena, nego su građani Vareša slučajno pronašli, slučajno objavljene, povjerljive dokumente na internet stranicama lokalnog VAMOS partnera, te se organizirali na društvenim mrežama .

”VAMOS projekt je u Vareš došao na temelju aplikacije popunjene na aplikantu stranom engleskom jeziku, bez ikakvog stručnog uvida, a projekt koji je financiran sredstvima iz EU programa Horizon 2020 je radi izbjegavanja lokalnih propisa prijavljen pod sasvim suprotnim nazivom i nema niti pravnih uvjeta za njegovu realizaciju. Svi elementi vrlo nestručnog, tajnovitog i zatvorenog procesa pobudili su u građanima i sumnju u integritet samih institucija EU koje finansiraju projekat i koje su dopustile da se realizacija vrijednog i za EU značajnog projekta zasnuje na opskurnom, kontroverznom i nezakonitom testiranju, bez ikakve prethodne studije, ali sa planom monitoringa utjecaja na okoliš i stanovništvo, koje bi dodatno trajno oštetilo jednu već pljačkaškom privatizacijom i nemilosrdnom eksploatacijom osiromašenu zajednicu”, navodi se u pismu koje prenosi bljesak.

 

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...