Pismo Generalnom sekretaru UN-a, Inzku i članicama PIC-a: Sve koji udaraju na ustavni poredak BiH treba krivično goniti

Preporučujemo

Imajući u vidu misiju poštovanja sjećanje na žrtve Holokausta i genocida u BiH, i razvoj obrazovnih programa o historiji Holokausta i genocida u BiH, želeći dati doprinos u sprječavanju čina genocida u budućnosti, Institut zaistraživanje genocida Kanada u saradnji sa istaknutim organizacijama poslao je otvoreno pismo generalnom sekretaru UN, visokom predstavniku u BiH i članicama Vijeća za implementaciju mira u BiH.

-Vaše Ekselencije, Obavještavamo vas da je politika međunarodne zajednice u BiH doživjela sramni poraz, koji je istovjetan onom porazu u Srebrenici, kada su UN snage predale 8347 bošnjačka civila da ih ubiju Vojska i Policija RS. Ovaj dejtonski poraz ogleda se u činjenici da separatistička politika entiteta Republika Srpska otvoreno ruši ustavni poredak i prijeti nastavkom genocida nad Bošnjacima – a da međunarodni faktori nemaju odgovora.

- -

Odgovor je morao biti u hapšenju i krivičnom gonjenju svih koji ruše Dejtonski mirovni ugovor, a međunarodne snage imaju mandat i ovlaštenja da to učine. Imamo razloga sumnjati da je šutnja međunarodne zajednice svojevrsno saučesništvo u pomaganju velikosrpskoj politici, kao što je to bilo u Srebrenici, 1995. godine.

Granica tolerancije prema politici protuustavnog separatizma je davno potrošena, a konačni odgovor bošnjačke žrtve na genocidne prijetnje će neminovno biti kraj Dejtonskog ugovora, što će značiti i kraj entiteta,odnosno, postojanja Republike Srpske. Bošnjački narod, koji je u posljednjih 70 godina jedini u Evropi ponio pravnu verifikaciju žrtve genocida, ima moralno pravo i obavezu da se suprotstavi trijumfu genocidne politike i da od međunarodne zajednice otvoreno traži zaštitu.

Podsjećamo vas da smo u momentu prihvatanja Dejtonskog mirovnog ugovora imali Armiju RBiH sa 300.000 boraca, koju smo razoružali u ime mira, da bismo danas postali jedini nezaštićeni narod u Evropi, kojemu se danas prijeti od strane paravojnih i terorističkih velikosrpskih formacija u entitetu RS.P odsjećamo vas da su Bošnjaci stjerani na četvrtinu bh. teritorije, dok na tri četvrtine bh. teritorije vladaju aparthejdski zakoni za Bošnjake, iako Bošnjaci na ovoj četvrtini poštuju jednakost drugih i sve demokratske standarde. Ovo traje 22 godine, uz asistenciju međunarodne zajednice, koja šutnjom podržava getoiziranje i obespravljivanje Bošnjaka.

Vrijeme je da se međunarodna zajednica suoči sa svojim greškama i da promijeni politiku toleriranja nastavka genocida nad Bošnjacima. Tražimo hitnu sjednicu Vijeća za implementaciju mira sa legitimnim zahtjevom da se krivično gone Milorad Dodik i ostali koji su udarili na ustavni poredak BiH.T ragedija nastala kao posljedica genocida u BiH se ne može izbrisati.

- -

Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Samo ako se sjećamo, onda možemo odati prikladnu počast žrtvama genocida u BiH. Nikada ne smijemo zaboraviti te žrtve, niti njihovu agoniju.

Potpisnici:

Akademik dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Eldin Elezović, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Akademik prof. dr. Smail Čekić, Redovni profesor historije, Univerziteta u Sarajevu

Prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

Prof. dr. Senadin Lavić Predsjednik Kulturne zajednice Bošnjaka Preporod, Sarajevo

Magistar Ida Sefer Roche, direktor Bosansko američkog instituta za genocid i edukaciju, Čikago

Zlatka Velagić, lider Glasa bosanskog genocida, Seattle i lider Bosansko američkog instituta, Seattle

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...