Pjevali “Ne volim te, Alija” pa kažnjeni samo sa smanjenjem plaće

preporučujemo

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su u martu prošle godine u uniformama dernečili uz nacionalističku pjesmu “Ne volim te, Alija” nisu počinili krivično djelo izazivanje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, odlučilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ova informacija za Faktor je potvrđena iz Ministarstva odbrane BiH (MOBiH), budući da nam iz Tužilaštva na upite o ovom slučaju nisu odgovorili.

– Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u 11. mjesecu prošle godine donijelo odluku o nesprovođenju istrage, uz obrazloženje da se iz prijave pratećih spisa ne vide elementi krivičnog djela – kazali su iz Ministarstva odbrane.

S druge strane, provedenim disciplinskim postupkom u MOBiH utvrđeno je da su vojnici ovakvim ponašanjem počinili težu povredu vojne discipline, te su kažnjeni smanjenjem plaće.

– Postupak utvrđivanja odgovornosti pripadnika 6.blp/KL je sproveden u skladu sa Pravilnikom o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku. Utvrđeno je da su nedoličnim ponašanjem na javnom mjestu nanijeli štetu ugledu MO i OSBiH, te povrijedili nacionalne osjećaje drugih pripadnika OSBiH, čime su počinili težu povredu vojne discipline – disciplinski prestup odredbi iz Pravilnika o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku – pojasnili su iz Ministarstva odbrane.

Najnovije

Karić odbila amandman Naše stranke: Armija RBiH se neće spominjati na spomen obilježju Kazani

Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva bit će razmatran Prijedlog Odluke o podizanju spomen obilježja Kazani, a nakon što...