Pjevanje nam donosi radost, samopouzdanje i sposobnost da izdržimo stres

Preporučujemo

Pjevanje utiče na poboljšanje raspoloženja ali da li postoje ozbiljnije dobrobiti za naše zdravlje.

Pjevanje podrazumijeva emotivno izražavanje, a znamo kako je ono dobro za mentalno zdravlje. Istovremeno omogućava društvenu interakciju koja može pridonijeti da se pojedinac manje osjeća izolovanim.
Muzika i pjevanje koriste se kao terapija kod osoba koji imaju problema s demencijom.

- -

Daisy Fancourt s londonskog UCL-a tvrdi kako se u tijelu dok pjevamo odvijaju razne promjene. “Smanjuje se hormon stresa, poput kortizola, a primjetili smo i razliku u razini endorfina koji se dovode u vezu s raspoloženjem. Kod osoba koje idu na koncerte, naučnici su otkrili smanjen nivo razine stresa.”

Naučnici ističu i prednosti pjevanja u grupi te dobrobiti od pjevanja za pacijente s hroničnim plućnim bolestima, od astme do karcinoma pluća. Dok pjevamo duboko dišemo, što pojačava protok krvi u organizmu pa se pojačava i djelovanje endorfina.

Ljudima koji pjevaju u grupi sinhronizuju se otkucaji srca i proizvodi oksitocin (“hormon ljubavi”) i dopamin. Pjevanje daje vrlo sličan učinak poput disanja za vrijeme joge, pomaže da se opustite, a postoje naznake i da poboljšava rad srca.

Pjevanje pomaže ljudima sa depresijom i smanjuje osjećaj usamljenosti, čini ljude mirnijim, srećnijim i povezanijim.

- -

 

 

Najnovije

Uskoro raspuštanje Hrvatskog sabora: Parlamentarni izbori u aprilu ili maju

U Zagrebu je danas održana sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je donijeta odluka da će Hrvatski sabor biti raspušten...