Plenković: BiH je za Hrvatsku najvažnija susjedna zemlja

Preporučujemo

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je danas u povodu dodjeljivanja statusa kandidata našoj zemlji u EU da je za Hrvatsku BiH najvažnija susjedna zemlja, jer tamo žive Hrvati, koji su konstitutivan narod i službeni Zagreb se trudi da ta konstitutivnost Hrvata bude i stvarna.

“Srbija i Crna Gora pregovaraju već duže vrijeme o članstvu, konačno smo uspjeli da ove godine krenu Albanija i Sjeverna Makedonija. Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo. To je dobro za sve građane, ali i za stabilnost”, dodao je Plenković.

- -

Ulazak Hrvatske u europodručje i šengensku zonu s prvim danom 2023. godine obilježit će se simbolično, podizanjem eura s bankomata, plaćanjem kave u eurima i prelaskom granice bez kontrola, najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu u emisiji “A sada Vlada”.

“Nećemo raditi neke velike fešte. Mislim da trebamo tu biti skromni i ponizni, puno smo na tome radili, ali ćemo obilježiti to na neke simbolične načine”, rekao je Plenković.

Prvi put će se s bankomata podići euro umjesto kune, a u posjet Hrvatskoj će doći predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, najavio je Plenković.

“Otići ćemo s njom na granicu sa Slovenijom. Tu ćemo proći granicu bez kontrola. Popit ćemo kavu, platit ćemo u eurima”, rekao je Plenković.

- -

Pritom je naglasio da on “velikom feštom” smatra doček Vatrenih održan u nedjelju u Zagrebu.

“Ući u euro i šengen isti dan još nije uspjelo nikome”, ponovio je Plenković što je i dan ranije istaknuo u obraćanju diplomatima akreditiranima u Hrvatskoj.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...