- Advertisement -

Plenković: Hrvatska nabavlja borbena vozila za 145,3 miliona dolara

Preporučujemo

Hrvatska je s Amerikancima postigla dogovor o nabavi borbenih vozila “Bradley”, za šta će izdvojiti 145,3 milona dolara, objavio je u srijedu premijer susjedne države Andrej Plenković.

-Postignuti su dogovori s američkom stranom u vezi borbenih vozila pješaštva o kojima smo govorili u proteklih nekoliko godina-, kazao je Plenković.

Radi se o oklopnim borbenim vozilima M2A2 ODS, a ukupna vrijednost posla je 196,4 miliona dolara. Američka donacija će iznositi 51,1 miliona dolara, što znači da će Hrvatska uplatiti 145,3 miliona dolara, navodi Hina.

Hrvatska će dobiti 62 borbena vozila, 22 vozila za rezervne dijelove i 5 za obuku, a njihova modernizacija odvijat će se u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu. Oprema uključuje automatski top od 25 mm, strojnicu kalibra 7,62 i protuoklopnih raketa.

Plenković je naglasio kako je ovim poslom, o kome se razgovara još od 2017., ispunjeno nekoliko strateških ciljeva Hrvatske – jačanje savezničkih odnosa sa SAD-om, umanjivanje cijene vozila u odnosu na ranije pregovore i osiguravanje posla za Đuru Đakovića koji bi mogao postati servisni centar „šireg spektra“.

Pročitajte:  Plenković: Rješenje u dogovoru s Bošnjacima ili uz potporu stranaca
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...