Plenković na SEECP-u: Pelješki most će se izgraditi, dovoljna je visina od 55 metara

Preporučujemo

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je na Brdu kod Kranja sudjelovao na sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojega je ocijenio kvalitetnim. Plenković je nakon sastanka komentirao brojne teme, ponajviše odnose sa susjednim državama, javlja Anadolu Agency (AA).-

“Za Hrvatsku, Sloveniju, Bugarsku i Grčku kao članice Europske unije ovo je prilika da još jednom damo podršku svim susjednim državama na jugoistoku Europe na njihovim reformskim naporima u procesu približavanja Europskoj uniji. To je bila glavna tema rasprave danas”, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

- -

Hrvatski premijer je poručio kako u narednim mjesecima očekuje da svaka od ovih šest susjednih zemalja napravi odgovarajući napredak i ubrza proces približavanja EU.Plenković je na Brdu kod Kranja razgovarao na odvojenim bilateralnim sastancima s Predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i premijerom Kosova Ramushom Haradinajom.

Izvijestio je kako je pozvao Denisa Zvizdića da u maju mjesecu ove godine posjeti Zagreb kako bi se razmotrili ukupni odnosi Hrvatske i BiH.S kosovskim premijerom je razgovarao o unapređenju gospodarske suradnje, izvijestio je, te poručio kako aktualnu razmjenu od 65 milijuna eura treba povećati putem jačanja investicija i kvalitetnijim angažmanom hrvatskih kompanija na Kosovu, a razgovor se dotakao i situacije manjina u dvije države.

Hrvatska i BiH imaju jako puno tema o kojima treba nastaviti razgovor, poručio je hrvatski premijer na Brdu kod Kranja.

“Pelješki most će se izgraditi. Mi smo iznijeli svu argumentaciju, dokumentaciju, potpisani sporazum o granici Tuđman – Izetbegović iz 1999. se primjenjuje bez obzira na činjenicu da nije ratificiran ni u jednom ni u drugom parlamentu. Jasno je da je Pelješki most na hrvatskom državnom teritoriju”, kazao je premijer Plenković.

- -

Plenković je dodao kako je na SEECP-u razgovarao i s potpredsjednikom Turske vlade Hakanom Cavusogluom.

“Most na Bosporu ispod kojega se ulazi u Crno more je visok 64 metra, ovaj koji ide prema Neumu je 55. Prema tome, ne vidim koja to vrsta plovila ne bi mogla proći širinom od 283 i visinom od 55 da bi bilo koji plovni put, neškodljiv prolazak ili bilo koja druga komunikacija iz Neuma prema otvorenom moru bila spriječena. Tu pravog problema nema”, zaključio je.

– Sloveniji je u interesu ulazak Hrvatske u Schengen –

Plenković je kometirao i postupak kojega je Slovenija pokrenula pred Europskom komisijom (EK) oko uređenja granice s Hrvatskom, vezan uz arbitražnu presudu, na što je Hrvatska dala odgovor te kazao kako će nadležna hrvatska tijela zadužena za pitanje razgraničenje dati svoj iskaz pred tijelima EK-a.

“Smatramo da nikakav sudski postupak nije pravo rješenje za otvorena pitanja. Što se tiče presuda hrvatskih sudova oko Ljubljanske banke, mislim da tu trebamo poštivati ono što se zove vladavina prava”, kazao je Plenković.

Unatoč zategnutim političkim odnosima oko pitanja razgraničenja, ukupne međudržavne odnose sa Slovenijom premijer Plenković je ocijenio dobrim te kao potvrdu tome naveo brojne slovenske turiste koji dolaze u Hrvatsku i obrnuto, te dobru poslovnu suradnju tvrtki iz dviju zemalja.

Otvoreno pitanje granice Plenković je ocijenio jednom točkom prijepora te dodao kako se o ovom pitanju trenutno govori vrlo smireno s obje strane. Kazao je kako će se razgovori i pregovori nastaviti nakon okončanja izbora u susjednoj zemlji.

Premijer Plenković je kazao kako je Hrvatska Sloveniji ponudila komprimisno rješenje za pitanje granice te još jednom ustvrdio kako je arbitražni proces nepovratno kompromitiran, zbog čega je Hrvatski sabor velikom većinom u srpnju 2015. odlučio da arbitražna presuda nije relevantna za Hrvatsku, prije njezinog donošenja.

“Mnoge države godinama rješavaju granicu. Ono što je važno je da se ovaj problem ne prelijeva na konkretne ljude, zato mi je žao da imamo ovu situaciju sa ribarima u Savudrijskoj vali”, poručio je.

Plenković je ocijenio kako bi ulazak Hrvatske u Schengen, zbog sigurnosti Slovenije i kontrole granice po pitanju ilegalnih migracija bio bolji za Sloveniju, tako da bi žica na slovensko-hrvatskoj granici postala nepotrebna, ocijenio je.

Smatra kako će Hrvatska ispuniti sve tehničke uvjete za ulazak u Schengen do kraja 2019., a 2020. ući u Schengen. Kazao je kako ne vidi razlog da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u Schengen te blokade EU članica ocijenio jako lošim načinom, prenosi Anadolija.

Andrej Plenković je ocijenio kako se ništa neće promijeniti u odluci Hrvatskog sabora da bude pokrovitelj skupa na Bleiburgu, protiv kojega je počeo javno negodovati dio političkog vodstva u Austriji, ali i tamošnji mediji i javnost zbog upotrebe fašističkih simbola na skupu.

“Važno je da se poštuju propisi austrijske države i da bilo kakva obilježja koja bi mogla biti protiv pravnog poretka Austrije ne budu korištena”, poručio je.

Najnovije

Oštra reakcija majki Srebrenice na izjavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića

Nakon izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kako je ”1. Mart povod za rat, a ne dan...