- Advertisement -

Plenković: Rješenje u dogovoru s Bošnjacima ili uz potporu stranaca

Preporučujemo

Rješenje za problem Hrvata u Bosni i Hercegovini može se ostvariti jedino dogovorom aktera u BiH, prvenstveno Bošnjacima, ili uz potporu međunarodne zajednice, a ne “egzibicionizmom” predsjednika države koji zloupotrebljava tamošnje Hrvate, rekao je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je održao konferenciju za novinare nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a gdje je odgovarao na pitanja o inicijativi hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da se blokira pristup Švedske i Finske u NATO savez dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH kako bi se spriječilo da brojniji Bošnjaci preglasaju tamošnje Hrvate.

– Pravedno rješenje za Hrvate u BiH može se ostvariti ili dogovorom aktera u BiH, prvenstveno s Bošnjacima, ili uz potporu međunarodne zajednice – rekao je Plenković, dodavši da se on i njegova vlada temom Hrvata u BiH bave sistemski, strukturirano i da traže partnere i saveznike.

– To je jedini put, dugoročno težak i zahtjevan. Mi jako dobro znamo što su hrvatski nacionalni interesi, što trebamo raditi za zaštitu Hrvata u BiH – istakao je hrvatski premijer.

Na pitanje kako komentira da je Milanović ranije u ponedjeljak zatražio od predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata da se jasno izjasne slažu li se s njegovom politikom kako bi je mogao nastaviti provoditi i nije li tom izjavom reterirao od ideje blokade dvije nordijske zemalje, Plenković je rekao da se “čovjek sada iz živog pijeska lovi za bilo koju granu ili grančicu da se ne potopi”.

– Mi smo imali razgovore o tome, ni HDZ ni parlamentarna većina nemaju ni najmanje razumijevanje da bi se blokiralo članstvo Švedske i Finske u NATO – rekao je Plenković.

Po njegovim riječima, Milanović je “izletio s tom inicijativom u javnost a da se nije apsolutno ni sa kim konzultirao, vjerojatno je to učinio da napadne nas da smo udbaši, da napadne mog oca da je udbaš, da proglasi nas, HDZ, izdajicama, da pokrije rabotu koja se odnosila na pomilovanja”.

– I najvažnije, cijela ova inicijativa je usmjerena jedino i isključivo kako bi se naštetilo i zloupotrebljilo interese hrvatskog naroda u BiH. To je ono što je bit. Rekao sam to čelnicima Hrvatskog narodnog sabora u BiH – kazao je premijer Plenković.

Milanović, tvrdi premijer, nije napravio ništa u zadnje dvije godine oko Hrvata u BiH nego im, dok se predstavlja njihovim zaštitnikom, samo šteti.

Također je rekao da je “smiješno da ima naivnih ljudi koji vjeruju da će im on pomoći”.

– U konačnici može se samo izolirati Hrvate u BiH i dovesti ih u još teži položaj i uopće ne pridonijeti rješenju – upozorio je Plenković te ocijenio da Milanović “dovodi u pitanje strateška partnerstva sa SAD-om i s europskim partnerima, u vremenu brutalne ruske agresije na Ukrajinu”.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...