Počasno Srce Sarajeva bit će dodijeljeno poznatom švedskom režiseru Rubenu Östlundu

Preporučujemo

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, švedskom režiseru Rubenu Östlundu bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala.

Njegov najnoviji film Trougao tuge, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu, otvorit će 28. Sarajevo Film Festival.

Počasno Srce Sarajeva Östlundu će biti uručeno 12. avgusta na svečanoj ceremoniji otvaranja Festivala, prije projekcije filma Trougao tuge.

Trougao tuge, za koji Östlund potpisuje i scenarij, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Koproducenti filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Östlund je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

Trougao tuge je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, manekenski par, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, te završava brodolomom. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.

Uloge u filmu ostvarili su Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning i Ralph Schicha.

Najnovije

Biden poslao poruku jedinstva s muslimanskim zajednicama u SAD-u

Američki predsjednik Joe Biden uputio je poruku jedinstva s muslimanskom zajednicom protiv ubistva muslimana u gradu Albuquerqueu, u saveznoj...