Počela sjednica, pojačane mjere sigurnosti u zgradi

Preporučujemo

Počela je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a u zgradi Parlamenta uočljive su pojačane mjere sigurnosti, piše N1.

Podsjećamo, više stotina bivših boraca, članova boračkih udruženja i članova sindikalnih organizacija okupilo se ispred zgrade Parlamenta FBiH u centru Sarajeva. U toku je protest.

Prva tačka najavljenog dnevnog reda je novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Taj akt najavljuje uvođenje bodovnog sistema za obračun visine penzija u FBiH, i važio bi samo za korisnike, koji će ići u penziju nakon njegovog stupanja na snagu, u slučaju da ga odobri Parlament.

Za današnju sjednicu je najavljeno također razmatranje dopuna važećeg Zakona o policijskim službenicima, koje kao zaseban akt tretiraju obračun penzija policajcima budući da oni nisu zadovoljni bodovnim sistemom iz predloženog zakona o PIO.

U najavljenom dnevnom redu su i zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čije je donošenje predložio šef Kluba Stranke demokratske akcije Ismet Osmanović, kao i informacija i analiza o statusu boračkih kategorija u Federaciji BiH.

Najnovije

Uprkos zabrani, u Beogradu održan skup podrške Palestini

I pored toga što je današnji skup podrške Palestini u Beogradu zabranjen, grupa od oko 200 građana ipak okupila...