Počela sjednica Predstavničkog doma PS BiH bez zastupnika iz RS-a

Preporučujemo

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je s petnaestak minuta kašnjenja, ali u sali se nisu pojavili zastupnici iz RS-a, javlja Anadolija.

Zastupnik SDP-a Zukan Helez tražio je pojašnjenje po kom osnovu zastupnici koji ne dolaze na sjednice, odnosno na posao u Parlamentarnu skupštinu BiH primaju plaću te naknade za topli obrok, paušal, naknadu za odvojeni život i naknade za troškove smještaja.

-Od koga su ti zastupnici odvojeni, od porodice ili Parlamentarne skupštine BiH? Odakle pravo da neko prima naknade ako ne dolazi na posao, odnosno ne izvršava svoje obaveze?Kada sam bio zastupnik u Parlamentu FBiH bilo je jasno propisano da se za svako kašnjenje ili nedolazak na sjednice radnih tijela, odnosno komisije to odbija od paušala. Iskoristit ću svoje pravo da se s advokatima i stručnim osobama posvetim ispitivanju moguće zloupotrebe prava zbog nedolaska na posao i sjednice, a primanja svih naknada u Parlamentarnoj skupštini BiH koju već mjesecima provodi 13 zastupnika iz RS-a-, rekao je Helez.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, rekao je da se isplata primanja vrši u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH, odnosno da je to regulisano kroz Zakon o izvršenju budžeta institucija BiH shodno stavci namijenjenoj za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Naime, u javnosti se pojavila informacija kako zastupnici iz RS-a neće učestvovati u radu sjednice Predstavničkog doma PS BiH, već da će se samo pojaviti na kraju zasjedanja, u vrijeme glasanja, kako bi, kako se navodi “spriječili donošenje štetnih odluka po RS”.

Kriza u funkcionisanju Parlamentarne skupštine BiH počela je u julu prošle godine nakon što je nekadašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko nametnuo odredbe Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i zločina u BiH, što je bio razlog za povlačenje zastupnika RS-a iz rada PS-a BiH.

Od tada zakonodavna vlast u BiH više ne radi, nego radi, a kriza se jasno osjeti i kroz činjenicu da još uvijek nije donesen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza, već je na snazi odluka o privremenom finansiranju za period januar – mart.

Nema ni donošenja zakona niti izmjena zakonskih akata, kao i bitnijih odluka koje se odnose na funkcionisanje institucija BiH.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...