Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH, očekuje se da BiH dobije novi saziv Vijeća ministara

Preporučujemo

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će se glasati o novom sazivu Vijeća ministara počela je u ovim trenucima.

Podsjetimo, ranije su završene provjere Centralne izborne komisije i SIPA-e predloženih ministara i ukoliko ih danas potvrdi Predstavnički dom, BiH će dobitri novi saziv Vijeća ministara.

Predsjedavajuća Vijeća ministara je Borjana Krišto, a kandidati za ministre su Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nened Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZ BiH) za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova i Sevlid Hurtić za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Budući zamjenici ministara trebali bi biti: Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova, Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija i trezora, Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Elvir Mahmuzić, zamjenik ministra pravde, Ognjen Janjić zamjenik, ministra komunikacija i prometa.

Marijana Mojić trebala bi biti zamjenica ministra civilnih poslova, Ivica Bošnjak zamjenik ministra sigurnosti, Aleksandar Goganović i Slaven Galić zamjenici ministra odbrane i Duška Jurišić zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Nakon što se otvori jedina tačka dnevnog reda poslanici će početi raspravu, a nakon toga i glasati. Za potvrdu novog saziva Vijeća ministara bit će potrebno više od 50 posto glasova ‘za‘.

Osmorka, SNSD i HDZ vjeruju da imaju natpolovičnu većinu i da će bez većih problema imenovati novi saziv Vijeća ministara.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...