Počele pripreme za narednu naučnu konferenciju o Srebrenici

preporučujemo

Nakon uspješno realizirane međunarodne naučne konferencije pod nazivom “Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995‒2020: Uzroci, razmjere i posljedice”, koja je prošle godine održana u Sarajevu, današnjim sastankom u Uredu premijera TK počele su pripreme za održavanje naredne konferencije koja je planirana za oktobar 2022. godine.

– Imajući u vidu da je prva konferencija održana u Sarajevu, slijedeća je planirano da bude održana u Tuzli. Iduća naučna konferencija treba da po prvi puta o Srebrenici govori iz novog aspekta, iz aspekta posljedica, ali i budućnosti Srebrenice, te perspektiva daljeg društveno-ekonomsko-privrednog razvoja – kazao je direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Samir Muratović.

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić kazao je da je prošlogodišnja konferencija bila grandiozan skup koji je okupio najznačajnije osobe u ovoj oblasti u regionu. Također, naveo je da su, kao rezultat te konferencije, Univerzitet u Sarajevu, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu i Univerzitet u Tuzli objavili izuzetno značajan zbornik naučnih radova.

Hodžić je istakao da će Vlada u okviru svojih mogućnosti podržati održavanje konferencije iduće godine.

– Trenutno smo u vremenu pripreme budžeta TK za narednu godinu i ovo je pravo vrijeme da dobijemo ovakav input, a kako bismo prilikom izrade budžeta sagledali naše mogućnosti i pokušali iznaći sredstva da pomognemo održavanje ovog projekta – kazao je premijer Hodžić.

Kako je danas rečeno, druga konferencija je planirano da bude posvećena Srebrenici i njenom razvoju. Kroz studije slučaja razgovaralo bi se o demografskom i ekonomskom razvoju, međunarodnim odnosima, te izgradnji povjerenja na srebreničkom području.

Kao priprema za konferenciju planira se da već početkom iduće godine budu urađene studije slučaja, kako bi bile spremne za pripremu i organizaciju konferencije u oktobru.

Na današnjem sastanku bilo je govora i o sastavu organizacionog i naučnog odbora konferencije.

Uz premijera Hodžića, današnjem sastanku prisustvovali su i ministar finansija Vedran Lakić i ministar kulture, sporta i mladih Zlatan Muratović, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Najnovije

Šta se dešava u FSBiH: Još uvijek nisu objavljena imena sudija za meč Borac – Tuzla City

Zaostala utakmica 3. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu između Borca i Tuzla Cityja zakazana je sutra...