- Advertisement -

Počele pripreme za Opće izbore: Raspisuju se tenderi od dva miliona KM, novca još nema

Preporučujemo

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine usvojila je danas nekoliko odluka koje se odnose na najvažnije nabavke neophodne za organizaciju i održavanje Općih izbora, planiranih za oktobar ove godine.

 

Istovremeno, sredstva za ove namjene još nisu osigurana imajući u vidu da nije urađen budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, niti postoji ikakva privremena odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja se odnosi na osiguranje novca.

Centralna izborna komisija (CIK) danas je usvojila odluke kojim treba biti pokrenut postupak javnih nabavki “teških” nešto više od dva miliona KM.

 

Radi se o odlukama o nabavci glasačkih listića, čija je procijenjena vrijednost oko 1,3 miliona KM, o nabavci usluga štampanja i pakovanja izbornog materijala (232.000 KM), nabavci materijala za Opće izbore (133.000 KM) i ambalažnog materijala (140.000 KM), oglašavanju u dnevnoj štampi (112.000 KM), te održavanju infosistema i razvoju novih aplikacija (152.100 KM).

 

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, kazao je da CIK, i kada nema usvojen budžet ili nema operativna sredstva, može raspisivati javne pozive i zaključiti s odabranim dobavljačima okvirni sporazum, ali da konkretne ugovore mogu sklopiti tek nakon što CIK bude imao novac za njihovu provedbu.

 

CIK je danas usvoljio i privremeni Plan nabavke za 2022. godinu, a usvojen je i zaključak o prikupljanju ponuda za zakup skladišta.

Opći izbori planirani su za oktobar ove godine. CIK u prvoj sedmici maja treba donijeti odluku o raspisivanju izbora, a do tada moraju imati operativna sredstva. Međutim, pitanje je kada će ih biti.

 

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...