Počelo je suđenje Harisu Hajdareviću: Nožem četiri puta ubo Šoljanina

preporučujemo

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je suđenje Harisu Hajdareviću, zvanom Hare (1992), koji se tereti za pokušaj ubistva Edina Šoljanina u sarajevskom naselju Hadžići.

Nož

Tužiteljica Mona Meršnik pročitala je optužnicu i navela da će provođenjem dokaza dokazati navode iz optužnice. Braniteljica optuženog Dijana Hasić rekla je da optuženi nije osuđivan, odnosno da su mu iz registra brisane presude iz 2012. godine.

Prema optužnici sarajevskog tužilaštva, Hajdarević je 6. juna 2017. godine u namjeri da ubije Edina Šoljanina došao do zgrade u kojoj stanuje Šoljanin u Ulici igmanska 89 u Hadžićima. Potom je galamio ispod Šoljaninovog balkona, držeći u ruci nož, počeo ga dozivati, psovati mu majku, djecu i potom tražiti od njega da izađe napolje i obračuna se sa njim.

Šoljanin je tek nakon određenog vremena izašao ispred zgrade kako bi sačekao policiju. Tu je pronašao drvenu palicu, kojom je želio da se odbrani u slučaju da ga Haris napadne. Kada je Hajdarević opazio Šoljanina ispred zgrade, prišao mu je držeći nož u ruci, te ga oštricom ubo u stomak.

Predaja

​Šoljanin je, u namjeri da se zaštiti, drvenom palicom udario Hajdarevića, koji mu je potom uzvratio sa još nekoliko uboda nožem u lijevu ruku i rame, nanijevši mu ukupno četiri ubodne rane. Napadač je potom pobjegao i bacio nož u grmlje u Žunovačkoj ulici do broja 5, gdje ga je kasnije policija pronašla. Istog dana Hajdarević se sam predao.​

Sudija Igor Todorović je naredno ročište zakazao za 16. april, kada će iz KPZ-a Busovača biti priveden Šoljanin, piše Oslobođenje.

Najnovije

Aleksandar Vučić: Sačuvat ćemo mir, nikome nije do rata, ali plašim se neodgovornosti i neozbiljnosti zapada. Mislim da su sankcije loša politika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je komentarišući situaciju u regiji kazao da rata neće biti.   “Sačuvat ćemo mir, nikome nije...