Počelo ljetno računanje vremena, pomjereni satovi u većini evropskih zemalja

Preporučujemo

Satovi u većini evropskih zemalja pomakli su se za jedan sat unaprijed jutros jer kontinent prelazi na ljetno računanje vremena.

Ljetno računanje vremena započelo je 31. marta u 2 sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 računa kao 3 sata, najavivši tako duže večeri i svjetlije dane, prenosi HINA.

- -

To znači da će sljedećih mjeseci dijelovi Evrope biti na srednjoevropskom ljetnom računanju vremena (CEST), prije nego što se 27. oktobra ponovo vrate za jedan sat unazad, na jesensko srednjoevropsko vrijeme (CET).

Ujedinjeno Kraljevstvo, pak, prelazi sa srednjeg vremena po Greenwichu (GMT) na britansko ljetno računanje vremena (BST), dok istok kontinenta prelazi s istočnoevropskog vremena (EET) na istočnoevropsko ljetno računanje vremena (EEST).

Dva godišnja pomicanja sata, zadnje sedmice u martu i oktobru, oduvijek su bila kontroverzna te su izazivala rasprave u mnogim zemljama još od 1970-ih, kada su uvedena.

Dok neki uživaju u dodanom dnevnom svjetlu, drugi tvrde da im te promjene mogu poremetiti raspored spavanja.

- -

U Njemačkoj nešto manje od trećine ljudi smatra da pomicanje sata na ljetno računanje vremena negativno utječe na njihovo zdravlje, pokazalo je nedavno istraživanje.

Istraživanje Forsa koje je naručio zdravstveni osiguravaoc DAK-Gesundheit pokazalo je da 30 posto Nijemaca osjeti posljedice pomicanja sata sa zimskog na ljetno računanje vremena. To je pet postotnih bodova više nego prethodne godine i najviše u posljednjih 10 godina, navodi DAK.

Evropska komisija predložila je direktivu za ukidanje pomicanja sata u cijeloj Evropskoj uniji 2018. godine, ali do sada nije bilo pomaka.

Najnovije

Vlada Slovenije danas odlučuje o priznanju Palestine

Vlada Slovenije će na današnjoj sjednici raspravljati o priznanju Palestine i svoju odluku proslijediti Narodnoj skupštini, koja će je,...