Počelo obilježavanje sudbonosnog datuma za Sarajevo

Preporučujemo

Na spomen obilježju “Vječna vatra” danas je položeno cvijeće i odata počast povodom 6. aprila – Dana grada Sarajeva.

Među brojnim delegacijama, počast su odali i članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić.

- -

Prije 79 godina, 6. aprila 1945, Sarajevo je oslobođeno od okupacije nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata. Isti datum, 47 godina kasnije, 6. april 1992. simbolizira prve dane opsade Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo, 6. aprila Sarajevo je doživjelo dva rata i jedno oslobođenje. 1941. godine napadom njemačkih aviona na aerodrom Rajlovac, i Sarajevo je ušlo u Drugi svjetski rat. Sarajevo se našlo u sastavu ustaške NDH, a faktički pod njemačkom okupacijom. Na isti taj datum, 6. aprila 1945. godine, Sarajevo je, nakon četvorogodišnje okupacije, oslobođeno od fašizma. Nakon žestokih borbi partizanske jedinice slomile su otpor Nijemaca i pripadnika NDH i Sarajevo je oslobođeno. U antifašističkoj borbi od 1941. godine do 1945. godine, 10.961 građan Sarajeva dalo je svoje živote.

Istog datuma 1992. godine, tadašnja JNA i paravojne formacije srpskih ekstremista, kasnije Vojska Republike Srpske, počele su potpunu opsadu Sarajeva. Od početka agresije i opsade pa do 31. jula 1995. godine u Sarajevu je ubijeno 11.541 civil, od kojih 1.601 dijete.

Također, 6. aprila 1992. godine, tadašnja Evropska zajednica priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...