Počeo drugi upisni rok za prvačiće

Preporučujemo

U toku je drugi upisni rok u 11 osnovnih škola sa Centra za predstojeću školsku 2019/2020. godinu i do sada je, prema podacima koje su predstavnici škola dostavili Službi za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, u šest osnovnih škola zabilježen povećan broj upisanih učenika.

Tako je u osnovne škole „Nafija Sarajlić“ i „Alija Nametak“ u augustu ove godine dodatno upisano po petero prvačića, u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ i „Hasan Kikić“ po troje, dok su u škole „Silvije Strahimir Kranjčević“ i „Hasan Kaimija“ upisana po dva nova mališana.

- -

Tako je do sada u osnovne škole općine Centar do sada upisano 560 novih učenika. Drugi upisni rok u osnovne škole u Kantonu Sarajevo traje do kraja ovog mjeseca. Nakon prvog upisnog roka, koji je proveden u aprilu ove godine, kao i dodatnog u augustu, te po dosadašnjim brojkama najviše prvačića, njih 71, će pohađati Osnovnu školu Katoličkog školskog centra. U školu „Musa Ćazim Ćatić“ je upisano 66 prvačića, a u OŠ „Safvet-beg Bašagić“ njih 65. Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ i „Alija Nametak“ pohađat će 61 prvačić, školu „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ 60, a školu „Isak Samokovlija“ 58 djece. U Osnovnu školu „Hasan Kikić“ upisano je 46 mališana, u školu „Vladislav Skarić“ 28,  u školu „Silvije Strahimir Kranjčević“ 26 djece, a u školu „Hasan Kaimija“ 18 djece.

U skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo osnovno obrazovanje je obavezno za svu djecu do navršenih 15 godina života, odnosno do završene osnovne škole.

Školskim obveznikom smatra se dijete koje je do 1. marta tekuće godine navršilo pet i po godina života. Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga i nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove. Na osnovu mišljenja komisije, školski obveznik može biti privremeno oslobođen upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina života.

Podsjećamo, Općina Centar će obezbijediti besplatne udžbenike, školski pribor i ruksake za sve prvačiće koji se upišu u 11 osnovnih škola na njenom području.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...