Počeo glavni pretres u predmetu Vranica

Preporučujemo

Na Kantonalnom sudu u Mostaru počeo je glavni pretres u predmetu Vranica protiv optuženih Mate Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića. Optužnicom se terete za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima iz zgrade Vranica, u kojoj je bila smještena komanda Četvrtog korpusa Armije Republike BiH. Posmrtni ostaci deset od ukupno 13 nestalih pripadnika Armije RBiH, pronađeni su u maju 2007. godine.

Proces protiv prvooptuženog Željka Džidića, inače komandira vojne policije HVO-a, je razdvojen, jer je 2011. pobjegao u Hrvatsku i nije dostupan bh. pravosuđu, piše federalna.ba.

- -

Tužilaštvo HNK ima nove materijalne dokaze iz Haškog suda, a predložena su i četiri nova svjedoka koji će biti saslušani ukoliko to Sudsko vijeće prihvati.

Podsjećamo, suđenje u predmetu Vranica počelo je 2000. godine pred Kantonalnim sudom u Mostaru i dosad je tri puta obnavljano. Mostarski sud je optužene tri puta oslobađao optužbi za ratne zločine, a Vrhovni sud je istu presudu tri puta poništavao.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...