Počeo je trgovinski rat: SAD uvele takse na kinesku robu

Preporučujemo

Nove takse na uvoz kineske robe u Sjedinjene Američke Države (SAD), vrijednosti 34 milijarde dolara, danas su stupile na snagu. Peking je najavio da će biti primoran da preduzme kontramjere u sporu dvije najveće svjetske ekonomije, ali nije naveo detalje.Ovo bi mogao biti tek prvi korak ka uvođenju niza taksi u trgovinskim odnosima SAD i Kine.

Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) rekao je da je spreman na eskalaciju sukoba.

- -

Peking je ranije objavio listu američkih proizvoda na koje će biti primijenjene kontramjere, među kojima su soja, električni automobili i viski.

Tramp je juče rekao da će dodatne američke takse na kinesku robu vrijednu 16 milijardi dolara stupiti na snagu za dvije nedjelje.

Poslije toga, neprijateljski potezi mogli bi da postanu još intenzivniji. Tramp je najavio da su SAD spremne da uvedu takse i na uvoz kineske robe vrijednosti 200, a potom i 300 milijardi dolara, ako Peking ne pristane na američke zahtjeve i nastavi sa kontrapotezima.

Time bi mogla da bude pogođena kineska roba u ukupnoj vrijednosti od 550 milijardi. Kina je prošle godine izvezla u SAD robu vrijednu 506 milijardi dolara.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...