Počeo štrajk u mostarskom Aluminiju

preporučujemo

Na vanrednoj Skupštini Sindikata mostarskog Aluminija, održanoj 29. maja, jednoglasno je donesena odluka da se danas s početkom od deset sati održi jednosatni štrajk upozorenja u krugu preduzeća.

Štrajk je upravo počeo, a iz Sindikata su, podsjećamo, naveli, da su ih na štrajk navela višemjesečna dugovanja za doprinose, razdvajanje kredita od plate, neisplate jubilarnih nagrada radnicima, nedonošenje sistematizacije radnih mjesta i pravilnika o platama, loši i nesigurni uslovi rada u proizvodnom sektoru, zapošljavanje novih radno sposobnih radnika na radna mjesta na koja se mogu zbrinuti invalidi rada, te nezapošljavanje potrebnog broja radnika u proizvodnom sektoru.

Danas bi se medijima trebali obratiti direktor preduzeća Mario Gadžić i izvršni direktori Boris Vican i Dražen Pandža, piše Oslobođenje.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici donijela odluku o uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za posljednja četiri mjeseca 2017. godine za 884 radnika Aluminija. Mostarsko preduzeće nalazi se u lošoj poslovnoj poziciji, koju karakteriziraju veliki dugovi, niska cijena aluminija na svjetskom tržištu i visoka cijena električne energije. Prihod preduzeća u 2017. iznosio je 478 miliona KM, dok Aluminija nije bilo u top deset bh. preduzeća po dobiti u prošloj godini.

Najnovije

Ministarstvo sigurnosti potrošilo oko 12.000 KM na poklone, ručkove u Blagaju, Bihaću…

U Ministarstvu sigurnosti BiH, za razliku od ostalih, niko nema pravo na biznis kartice za reprezentaciju pa ih niko...