- Advertisement -

Počinje druga runda prodaje rudnika “Ljubije”: Vlada RS-a protiv opozicije i građana

Preporučujemo

Bitka oko prodaje rudnika “Ljubije” u Prijedoru vodi se već duži period i to između Vlade RS-a sa jedne i opozicije i građana, sa druge strane.

Kao većinski vlasnik, Vlada ovog entiteta je pokušala tri puta prodati ovaj rudnik, ali opozicija još nikada nije pristala na to.

Firma “Arcelor Mittal” posjeduje 49 posto ovog rudnika te je dala i svoju ponudu, ali ona nije bila toliko zanimljiva kao ponuda Evgenija Zotova i direktora “Israeli Investment Group”, poznatog kao Dodikovog miljenika, koji je davao 93 miliona maraka. Diplomatski skandal je izbio kada je objavljeno kako je njega u RS doveo Arie Livne, koji se predstavljao kao šef nepostojećeg Predstavništva RS-a u Izraelu. 

Izrael je negirao javnim izvještajem ovu informaciju te je skoro izbio diplomatski skandal.

Vlada RS-a je nakon bezuspješnih pokušaja prodaje se odlučila na drastičan potez – u Službenom glasniku RS-a objavila je da se rudnik skida sa liste strateških preduzeća, što nije ni na jednoj sjednici ranije najavljeno. Ovo je omogućilo prodaju rudnika bez saglasnosti Narodne skupštine RS-a.

“Idealan trenutak za prodaju Rudnika željezne rude ‘Ljubija’ bio je prošle godine, kada smo sve mogli da pretvorimo u 167 miliona KM, imajući u vidu vrijednost ponude za akcije, ali i investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Ovogodišnja prodaja ne može da obuhvati te okolnosti i više nećemo imati takvu šansu”, kazao je u izjavi portal CAPITAL ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić.

On je izjavio i da postoji samo jedna metoda za prodaju 64 posto državnog kapitala ovog rudnika, a to je prodaja na Banjalučkoj berzi.

Lider DNS-a Marko Pavić je za Capital rekao da će se sačekati ponude Vlade RS-a i IRB-a, ali da se prodaja neće omogućiti nekredibilnoj firmi.

Pročitajte:  110 političara na svim nivoima vlasti u RS-u mijenjalo stranački dres

Zotov je bio nedostupan za izjave, ali je prošle godine rekao kako “nema NSRS-a i kupit će onaj ko ponudi višu cijenu”.

 

 

I mada su opozicija svojim glasovima i građani protestima izražavali svoj bunt da rudnik kupi firma koja nema veze sa rudarstvom (čime bi i dalji razvoj i poslovi radnika bili upitni), sada je samo pitanje ko će dati višu ponudu.

Firma “Arcelor Mittal” je prošli put ponudila 63,6 miliona maraka, dok je IIG ponudio čak 92 miliona maraka.

(I.S.)

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bivšem ukrajinskom predsjedniku zabranjen izlazak iz zemlje

Bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku dvaput je zabranjeno napustiti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku tijela NATO saveza u...