Počinje gradnja nadvožnjaka preko željezničke pruge koji će spajati ulice Safeta Zajke i Džemala Bijedića

Preporučujemo

Sporazum o izdvajanju sredstava u iznosu od 7.600.000 KM iz Budžeta Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad u ovoj godini za gradnju objekta nadvožnjaka preko željezničke pruge koji će spajati ulice Safeta Zajke i Džemala Bijedića, u okviru projekta izgradnje IX transverzale, potpisali su danas ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo, ovlašteni potpisnik Direkcije za puteve KS Emir Hota i pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Emir Dedović.

Za gradnju nadvožnjaka Ministarstvo saobraćaja izdvojit će 4.300.000 KM, Direkcija 2.300.000 KM, a Općina 1.000.000 KM.

- -

“Predmet ovog sporazuma je srednja dionica saobraćajnice IX transverzala, a koja obuhvata naznačajniji objekt nadvožnjaka preko željezničke pruge. Potpisivanjem ovog sporazuma stekli su se uslovi za prvu fazu njegove gradnje za koju će biti utrošena navedena sredstva”, naveo je Hota.

Po njegovim riječima, Direkcija za puteve je javnim pozivom izabrala izvođača radova te slijedi potpisivanje ugovora za realizaciju ovog dijela projekta.

Izgradnja ove gradske saobraćajnice podijeljena je u tri faze, odnosno poddionice. Prva je na potezu od mosta preko rijeke Miljacke do ulice Džemala Bijedića sa rekonstrukcijom raskrsnice, druga od ulice Džemala Bijedića do spoja sa ulicom Safeta Zajke sa pomenutim objektom nadvožnjaka i treća se odnosi na rondo u ulici Safeta Zajke zajedno sa vezom IX transverzale sa LOT-om 2C Sarajevske obilaznice.

“Realizacijom ovog dijela projekta okončat će se druga njegova faza. Vlada KS je na sjednici u ponedjeljak usvojila zaključak i o odobravanju realizacije posljednje, treće faze koja će se finansirati iz kreditnih sredstava naredne godine”, istakao je ovom prilikom ministar Fišo.

- -

IX transverzala je primarna gradska saobraćajnica kojom je planirano povezivanje lijeve strane Općine Novi Grad sa obilaznicom grada, budućim gradskim autoputem i naseljima na desnoj strani. Ima ulogu najkraće veze za kretanje vozila iz pravca naseljenih mjesta sa desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju i dalje prema centru grada i Ilidži.

Ulicom Safeta Zajke se ostvaruje svojevrstan ulaz i izlaz iz grada iz smjera autoputa sa Sarajevske obilaznice, te iz smjera Rajlovca tako da ova saobraćajnica predstavlja vezu navedenih ulaza/izlaza sa centrom grada kroz naselja Boljakov Potok, Buća Potok, te dalje prema naseljima Otoka i Pofalići.

“Predstavlja jednu od saobraćajno najopterećenijih ulica. Izgradnjom IX transverzale i njenim povezivanjem sa LOT-om 2C Sarajevske obilaznice, putem odvojenih kolovoznih traka, rasteretit će se postojeći pravac, znatno povećati propusna moć saobraćajnice na tom dijelu te samim tim riješiti svakodnevno zagušenje saobraćaja”, naveo je ministar Fišo.

Pomoćnik Dedović je kazao da će se završetkom ove faze projekta konačno smanjiti saobraćajne gužve u naseljima Briješće, Boljakov Potok, Sokolje i drugima trasom ulice Safeta Zajke.

“Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom i Direkcijom uspjeli smo da se jedan dio IX transverzale vec završi. Taj projekt neće stati ni uprkos teškim situacijama koje su se javljale u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima. Na početku realizacije projekta iskazali smo svoje opredjeljenje da ćemo probleme rješavati i nećemo odustati od izgradnje ove saobraćajnice. Devedeset posto imovinsko-pravnih odnosa smo riješili. Građevinska dozvola za gradnju nadvožnjaka je pripremljena i biće izdata u narednih nekoliko dana”, naveo je ovom prilikom Dedović i izrazio očekivanja da će radovi na nadvožnjaku biti završeni do kraja ove godine.

Najnovije

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, traže isplatu 2.520 KM

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) sutra, 20. juna, izlaze na protestnu šetnju. Oni traže od Vlade KS da...