Počinju Dani Općine Stari Grad, bogat i sadržajan program

preporučujemo

Sljedeće sedmice počinje program obilježavanja Dana Općine Stari Grad, 02. maja. Program će trajati osam dana, a i ove godine u planu su raznoliki sadržaji prilagođeni svim generacijama.

Najmlađi će i ove godine uživati u predstavama Festivala dječije umjetnosti FEDU, čiji je glavni partner Općina Stari Grad. Festival se otvara 03.maja u 20,00 sati u Pozorištu mladih predstavom “Ježić Žožo”, a tokom pet dana djeci će ponuditi najbolje predstave, najljepše bajke i najdivnije pjesme. Ulaz na sve predstave će biti besplatan, uz prethodnu najavu.

Za najmlađe će biti i ove godine organizovan ‘Dan dječije radosti’, na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović, u petak 10. maja. Uz voditelje programa, animatore i maskote, djeca će uživati i u edukativno-zabavnoj predstavi “Pomagajte doktore, lutke naše izliječite”, te plesnoj zabavi. Istovremeno, na Trgu će biti odigran i Festival košarke osnovaca, u organizaciji Košarkaškog kluba BBY.

U okviru Dana Općine Stari Grad održat će se i Prvo internacionalno takmičenje pijanista »Memorijal Matusja Blum« Sarajevo 2019, koje organizuju Osnovna muzička škola Mladen Pozajić Sarajevo i Srednja muzička škola Sarajevo, od 3. do 5. maja. Ovo takmičenje, koje se organizuje u čast jednog od najvećih pijanističkih pedagoga sa ovih prostora profesorice Matusje Blum, usmjereno je na afirmaciju mladih umjetnika, međunarodnu kulturnu saradnju i proširenje znanja i iskustava, kao i afirmaciju općine Stari Grad Sarajevo.

U Programu obilježavanja je i Peta međunarodna konferencija ‘Sarajevo i svijet’ koju organizuje Međunarodni forum Bosna u saradnji s Općinom Stari Grad. Prvi znanstveni kolokvij Šejh Abdurahman Sikirić u bosanskoj kulturi otvara konferenciju koja počinje 04.maja u prostorijama Foruma. U planu su i izložba kaligrafskih listova Hazima Numanagića, Internacionalni naučni skup Sarajevo i svijet, razgovor sa Amorom Mašovićem ‘Odnos prema mrtvim, jamstvo budućnosti živih’, koncert hora Pontanima i drugi sadržaji.

Za starogradske penzionere, u saradnji sa Udruženjem penzionera iz ove općine, kao i Centrom za promociju i unapređenje zdravlja, bit će organizovan jednodnevni izlet i druženje na Bjelašnici. Također, upriličit će se i obilazak stogodišnjaka koji žive na području ove općine.

Obilježavanje 02. maja, jednog od najznačajnijih datuma u historiji ove općine kada su se 1992. godine vodile presudne bitke za odbranu Starog Grada, ali i Sarajeva, počet će obilaskom mezara Isa bega Ishakovića, turbeta Gazi Husrev-bega i Šehidskog mezarja Kovači. Istog dana, u 11,00 sati Općina Stari Grad organizovat će podjelu hedija za 250 pripadnika boračke populacije, uz prigodan program u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači.

Najnovije

Mnoga pitanja bez odgovora: Kako su u Srbiji povezani vlast i organizirani kriminal?

Mafijaško-politički skandal trese Srbiju i sve u vezi hapšenja Veljka Belivuka i njegove grupe postaje vrlo neugodno za vlast....