Pod lupom: Sumnje na tzv. “bugarski voz” u 14 slučajeva

Preporučujemo

Članovi organizacije “Pod lupom” danas su saopćili ocjenu Općih izbora koji su jučer održani u BiH.

“Opšta ocjena opštih izbora na izborni dan je da su ovi izbori uglavnom provedeni u skaldu sa izbornim zakonom. Određene nepravilnosti ukazuju na nužno unaprijeđenje izbornog procesa”, kazao je Dario Jovanović iz organizacije “Pod lupom”.

Rezultati izbora za člana Predjedništva koje smo sinoć objavili su i potvrđeni. Koalicija Pod lupom napravila je procjenu izbornog rezulata na temelju slučajnog uzorka na osnovu 96 posto obrađenih mjesta. Izlaznost na nivou BiH je 53,26 posto. Sumnje na tzv. bugarski voz su zabilježena u 14 slučajeva. Građani prijavili više od 200 nepravilnosti koje se tiču kupovine glasova i kršenja izborne šutnje“, dodao je, prenio je N1.

Jovanović je istakao da je na svakom petom mjestu u zemlji bilo više od deset posto nevažećih listića.

“Proglašavanje nevažećih glasačkih listića obavljeno je uz pomoć CIK-a. Na skoro svakom petom mjestu u zemlji ima više od 10 posto nevažećih listića u izboru za Predsjedništvo BiH. Praksa šireg porodičnog glasanja nastavljena i na ovim izborima. Oštećene glasačke vreće zabilježene čak u 30 izbornih mjesta”, poručio je Jovanović.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...