POD OPSADOM OD 2013 Istočna Ghouta: Čekamo smrt, djeca imaju halucinacije od zvukova eksplozije

preporučujemo

Režim Bashara al-Assada pojačao je zračne napade na opkoljenu pobunjeničku enklavu istočnu Ghoutu pa je samo u ponedjeljak na ta taj dio ispaljeno oko 200 raketa i projektila. Među pogođenima je i šest bolnica od kojih tek dvije rade djelomično boreći se za živote onih teško povrijeđenih i s kompliciranim ranama.

Od nedjelje je u napadima poginulo više od 200 civila i 60 djece, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). Prizori s ulica podijeljeni na društvenim mrežama pokazuju blijeda i beživotna tijela djece zamotana u bijele plahte.

Istočna Ghouta, nekad uspješno prigradsko naselje Damaska, koja je pod opsadom od 2013. nespremna je za bilo kakav napad. Cijene osnovnih dobara su znatno porasle, trgovine su zatvorene, a zbog stalnog granatiranja prestale su raditi i neke bolnice.

U onima koje još rade nedostaje i medicinske opreme i lijekova koje bi tamošnjim stanovnicima doslovce život značile. Pomoć koju su trebali dobiti prema lanjskom sporazumu pristigla je tek dijelomično.

Hamza, liječnik koji progovara za Buzzfeed News situaciju opisuje slijedećim riječima:

“Sve žrtve su sada civili, granatiranje je usmjereno na tržnice, bolnice, stambene zgrade, škole i pekare. Ponekad se ne možemo nositi s tolikim žrtvama”.

Od novembra do danas ondje je život izgubilo oko hiljadu ljudi dok ih je 2500 ranjeno. Stoga žitelji enklave predstojeće dane čekaju s užasom.

“Čekamo smrt”, izjavio je bivši član mjesnog vijeća 26-godišnji Nazeer Falitani.

Aktivistica Bian Rihan (31) priča kako je čula da je svakih pola sata netko umro ili da se negdje dogodio masakar.

“Djeca već imaju halucinacije od zvukova eksplozija. Smrt je gospodar situacije, smrt zbog gladi, straha, bombardiranja ili nedostatka lijekova”, opisuje.

Bez obzira na beznadežnu situaciju ni pobunjenici ni civili nisu spremni odustati.

“Ne možemo se predati. Ako to učinimo, režim će nas ubiti jednog po jednog. Ako odustanemo, neće biti otpora Basharu al-Asadu i ako dođu pobit će nas”, poručuju.

(Index.ba)

Najnovije

Poslodavci nezadovoljni: Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima?

Novine koje je donio "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima" (“Službene novine Federacije BiH”, broj 75/21)...