Podaci Biblioteka Sarajevo: Dječije knjige su bile najčitanije u 2022. godini

Preporučujemo

Javna ustanova Biblioteka Sarajevo objavila je spisak 100 najčitanijih knjiga u njihovim odjeljenjima. Uglavnom dominiraju naslovi iz dječije beletristike.

Na osnovu statističkih podataka urađenih u COBISS sistemu, prikazano je 100 najčešće pozajmljenih knjiga u odjeljenjima JU Biblioteka Sarajevo.

Prva tri mjesta zauzele su lektire “Dnevnik Ane Frank”, “Robinzon Kruso” i “Orlovi rano lete” iz čega možemo zaključiti da su najpozajmljenije knjige zapravo lektire koje se ubrajaju u program škola osnovnog obrazovanja.

Među prvih deset naslova našli su se tako i “Deset minuta i 38 sekundi u ovom čudnom svijetu” od turske spisateljice Elif Šafak, kao i Hesseov “Stepski vuk”, Kamijev “Stranac” i “Ruža” koju potpisuje Nura Bazdulj-Hubijar.

Štukanov “Blank” koji je pobrao dosta simpatija u protekloj godini našao se na 44. mjestu, a čitatelji su ostali vjerni nekim kultnim naslovima poput “Lovac na zmajeve”, “Ana Karenjina”, “Derviš i smrt”, “Evgenije Onjegin”, “Posljednji ples leptira” te ostale.

Na spisku od 100 najčitanijih knjiga u 2022. godini najčešće se pominje ime Elif Šafak, a od poezije čitatelji su najviše birali Antićev “Plavi čuperak” koji se našao na 22. mjestu.

Na osnovu ovog spisak od 100 najčitanijih knjiga možemo zaključiti da su, s obzirom da se većinom radi o dječijim naslovima, djeca veći ljubitelji knjige dok se kod odraslih navika prema čitanju polako gubi.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...