Podignuta optužnica, 19-godišnjak pljačkao džamije u BiH

Preporučujemo

Mirnes Forić (19) iz Brčkog optužen je da je opljačkao dvije džamije u tom gradu, iz kojih je odnio 2.200 KM. Protiv njega je optužnicu podiglo Okružno javno tužilaštvo Brčko, a potvrdio nadležni sud. Terete ga za dvije teške krađe iz džamije na Dizdaruši i iz Savske džamije.

Prema optužnici, prva krađa za koju ga terete desila se 8. novembra 2022. godine od 13.50 do 14 sati, u Ulici IV juli u Brčkom.

“U namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, svjestan da oduzima tuđe stvari, što je i htio, došao je do otključanih ulaznih vrata vjerskog objekta, džamije Dizdaruša, ušao u unutrašnjost do prostorije Mekteba, sakrio se u džamiji do odlaska vjernika”, navodi se u optužnici. Zatim je otišao do toaleta, gdje je pronašao kliješta i vratio se do sefa koji je bio pričvršćen uza zid u prizemlju. Pomoću pomenutog alata i fizičke snage odvojio je sef od zida, u kome je bilo oko 2.000 KM. Potom je sa sefom kroz prozor pobjegao iz džamije.

 

Takođe, terete ga da je od početka novembra pa 10. novembra 2022. godine u Ulici Konačko brdo opljačkao još jednu džamiju.

“U namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, svjestan da oduzima tuđe stvari, što je i htio, došao je do Savske džamije i sa bočne strane skinuo odvodnu rešetku i komarnik sa otvorenog prozora, ušao u suteren, zatim se popeo u centralni dio džamije”, navodi se u optužnici.

Optuženi je iz otvorene metalne kase uzeo novac u raznim apoenima u iznosu oko 200 KM, nakon čega je pobjegao.

“Dakle, tuđu pokretnu stvar oduzeo je drugome s ciljem da njenim prisvajanjem pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist, a stvar je ukradena iz vjerske zgrade, čime je učinio produženo krivično djelo teška krađa”, navodi se u optužnici, pišu Nezavisne.

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...