Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Preporučujemo

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Savulis Vladasa (rođen 1984. godine u Litvaniji, državljanin Litvanije), koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, a po prethodnom dogovoru i za novčanu naknadu, u teretno motorno vozilo kojim je upravljao, u prostor koji je bio napravljen za vršenje krijumčarenja ljudi, izvršio prihvat 27 migranata državljana Sirije, Bangladeša, Iraka i Irana, među kojima i dvije malodobne osobe, sa namjerom da ih iz Bosne i Hercegovine prokrijumčari na područje Republike Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

- -

Krijumčarenje je vršeno u teretnom vozilu – prikolici, bez odgovarajućih uslova za smještaj i transport osoba, čime je ugrozio živote i zdravlje krijumčarenih osoba.

S tim vozilom optuženi je 20. januara ove godine pristupio na granični prijelaz Gradiška, s namjerom da krijumčarene osobe, protivno odredbama članka 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata, kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i odredbama Zakona o Graničnoj kontroli i Zakona o strancima, na nezakonit način prebaci sa teritorije Bosne i Hercegovine na teritoriju Republike Hrvatske, iako je znao i bio svjestan, da oni ne ispunjavaju uslove za zakonit prelazak državne granice i boravak u zemljama EU.

Detaljnim pretragama, policijski službenici Granične policije otkrili su ilegalne migrante, koji su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.

Optuženi se tereti da je u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, pokušao izvršiti nezakonit prevoz i prelazak 27 osoba, stranih državljana, među kojima su se nalazila dvojica maloljetnika, ugrozivši pri tome njihov život, zdravlje i sigurnost čime je počinio kazneno djelo-krijumčarenje ljudi.

- -

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH koji ju je i potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...