Podignuta optužnica protiv Elvire Breko i firme Bat trans d.o.o. Živinice za utaju poreza

Preporučujemo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Elvire Breko, rođene 1976. godine u Tuzli, državljanke Bosne i Hercegovine i firme za proizvodnju i promet roba i usluga “Bat trans” d.o.o.  Živinice.

Optužena Elvira Breko se tereti da je, u svojstvu osnivača i odgovorne osobe u firmi Bat trans d.o.o. Živinice, sa ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a, postupala suprotno odredbama poreznog zakonodavstva, u oktobru i decembaru 2018. godine i februaru, aprilu i julu 2019. godine, u knjigovodstvenoj evidenciji i PDV prijavi nije obračunala i prijavila izlazni PDV te je time umanjila ostvarenu realizaciju stvarnih obaveza firme za 81.458,90 KM, za koliko je oštetila budžet Bosne i Hercegovine.

Firma Bat trans se tereti da je, kao pravna osoba, raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju je ostvarila optužena Elvira Breko.

Optužena Breko i Bat Trans se terete za krivično djelo porezna utaja ili prevara. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije

Dodik o tvrdnjama Albina Kurtija: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou...