Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog krijumčarenja više stotina migranata

Preporučujemo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog krijumčarenja više stotina migranata. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Tužiteljica iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija podigla je optužnicu kojom su obuhvaćene tri osobe:

- -

Baban Mohammed Kareem, rođen 1990. godine u Iraku, državljanin Iraka, nalazi se u pritvoru
Onen Ilhan, zv. “Doktor”, rođen 1986. godine u Omerli-rep, državljanin Turske, nalazi se u pritvoru
Njemčević Emir, rođen 1972. godine u Sarajevu, državljanin BiH.
Optuženi se terete da su, tokom 2023. godine, djelujući u dogovoru i koordinaciji sa osobama u inostranstvu, naročito na području Turske, kao i sa osobama koje se nalaze u BiH, stranim državljanima i državljanima BiH, organizirali, pripremali, dogovarali i realizovali krijumčarenje većeg broja osoba, državljana Turske, različite starosti i spola, među kojima je bilo i djece i maloljetnih osoba te za znatne novčane naknade realizovali njihovo krijumčarenje iz BiH u Hrvatsku te druge zemlje EU.

Nakon dolaska u BiH, organizirali su njihov smještaj na području Sarajeva i drugih gradova te ih transportovali na područje USK, najčešće na područje Bihaća i Velike Kladuše, odakle su organizirali njihov nezakoniti transport i krijumčarenje mimo legalnih graničnih prelaza, na područje Hrvatske, kao i dalje prema zemljama EU, za novčane naknade u iznosu od 2.500 do 19.500 eura, ovisno o broju krijumčarenih osoba kao i konačnoj destinaciji.

Kako bi osigurali naplatu novca za krijumčarene osobe, optuženi su zadržavali njihove dokumente te je prilikom pretresa stanova i objekata koje su koristili pronađeno više od 500 ličnih dokumenata Turske.

Optuženi se terete da su radi pribavljanja protupravne imovinske koristi postali pripadnici grupe, odnosno udruženja za krijumčarenje ljudi te nedozvoljeno preveli i omogućili nedozvoljeno prevođenje najmanje 500 osoba, turskih državljana među kojima i maloljetnih osoba i pri tom ostvarili protivpravnu imovinsku korist, čime su počinili krivična djela: organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela “krijumčarenje migranata” i krivično djelo krijumčarenje ljudi.

- -

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka, šest vještaka i stručnih osoba, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...