ISTRAGOM OBUHVAĆEN I SLUŽBENIK AMBASADE BiH U PARIZU Podignuta optužnica u predmetu Hamidović i drugi: Vrbovali žene, djecu i maloljetnike za krađe i džeparenja u Francuskoj

Preporučujemo

 

Optužnica je podignuta protiv:

- -

1. Elvisa Salčinovića, rođenog 1976. godine u Prijedoru, državljanin BiH, ranije osuđivan,
2. Denisa Hamidovića, rođenog 1994. godine u Rimu, državljanin BiH,
3. Tonija Hamidovića, rođenog 1991. godine u Sanskom Mostu, ranije osuđivan,
4. Vehbije Salčinovića, rođenog 1966. godine u Lukavcu, državljanin BiH, ranije osuđivan,
5. Luke Hrustića, rođenog 1992. godine u Rimu, državljanin BiH,
6. Kenana Frndića, rođenog 1980. godine u Zenici, državljanin BiH, ranije osuđivan,
7. Nedeljka Dakića, rođenog 1969. godine u Prijedoru, državljanin BiH, ranije osuđivan,
8. Božidara Trišića, rođenog 1957. godine u Vlasenici, uposlenik općine Vlasenica, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od 2012. do 2015. godine, kao organizirana kriminalna grupa učestvovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i maloljetnika u BiH, koje su činjenjem krivičnih i koruptivnih djela prevozili na teritoriju Republike Francuske, gdje su ih primoravali da vrše krađe i džeparenja na javnim mjestima, metroima, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja te tako stečeni novac šalju optuženima u BiH.

Žrtve su bile, prijetnjama po život i sigurnost, primoravane na svakodnevno i kontinuirano vršenje krivičnih djela, a optuženi su novac stečen činjenjem krivičnim djela u Francuskoj dobivali putem novčanih transakcija i u BiH trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život.

Tokom istrage je utvrđeno da su optuženi, putem davanja dara, mita ili drugih oblika koristi te zloupotrebama položaja ili ovlasti, nezakonito ishodili lične i putne dokumente osobama koje su transportovali u Francusku radi činjenja krivičnih djela te je istragom obuhvaćen i V. H., službenik ambasade BiH u Parizu, koji je ranije osuđen na osnovu sporazumnog priznanja krivice, kao i optuženi Trišić, koji se tereti da je zloupotrebom položaja, kao uposlenik općine u Vlasenici, izdavao krivotvorena i nezakonita dokumenta osobama koje su transportovane u Francusku.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...