Podnesen zahtjev za smjenu crnogorske vlade, opoziciji fali jedna ruka

Preporučujemo

skupštinsku proceduru predat je prijedlog da se glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore koji je podržalo 40 poslanika opozicije, saopštio je lider opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

Konjević je informaciju da je SDP dostavila prijedlog parlamentu objavio 29. novembra na Twiter nalogu.

U prijedlogu se navodi da je Crna Gora pod aktuelnim rukovodstvom Vlade dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvođenja višestranačja.

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi neophodan je glas 41. poslanika, od ukupno 81, koliko ih ima u aktuelnom sazivu Skupštine Crne Gore.

Ovo je prva formalizacija zahtjeva za ostavkom premijera Zdravka Krivokapića i njegove Vlade. Naime, svi dosadašnji zahtjevi su bili politički pozivi koje nije pratilo procesuiranje u parlamentu.

Vlada Crne Gore je izglasana 4. decembra prošle godine glasovima DF-a koji je sada najglasniji kritičar rada Vlade, Demokrata i Građanskog pokreta URA. Oni su na prošlogodišnjim izborima osvojili vlast i Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mila Đukanovića, poslali u opoziciju.

U Crnoj Gori je od skoro u opticaju i mogućnost formiranja manjinske Vlade. U tu Vladu bi, prema ideji lidera Albanske alternative Nika Đeljošaja ušle vladajuća URA, stranke nacionalnih manjina i dio građanskih partija iz opozicije, uz podršku DPS, koja ne bi učestvovala u Vladi.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić kazao je da bi formiranje manjinske Vlade bio rizičan potez, Iz DF da bez njih nema Vlade, a iz Demokrata da bi formiranje takve Vlade bilo prekrajanje izborne volje građana od 30. avgusta prošle godine.

Lider URA, najmanje članice vladajuće “trojke”, Dritan Abazović kazao je da treba “sačekati da se neke stvari razbistre o kojima smo razgovarali na važnim svjetskim adresama.”

Najnovije

Nepoznati putnik direktnim letom u luksuznom avionu doputovao iz SAD-a u Mostar

Luksuzni avion Bombardier GL7T 53T je 5. augusta sletio iz Sjedinjenih Američkih Država na Mostarski aerodrom. Riječ je o...