Podrška Općine Centar Sarajevo projektima od značaja za Prvu gimnaziju

Preporučujemo

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić posjetio je sarajevsku Prvu gimnaziju. Tom prilikom je ozvaničeno postavljanje nove ploče na objekat škole koji je od kulturno-historijske važnosti za Sarajevo i državu BiH.

Na novoj ploči, osim podataka o historijatu škole i značaju ove visokoškolske ustanove, koja je ove godine proslavila 140 godina postojanja, također je navedeno da su nekadašnji učenici bili nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog, kao i prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

- -

– Na ovaj način smo željeli ispraviti neku vrstu nepravde, jer je naš predsjednik Alija Izetbegović bio neopravdano izostavljen sa natpisa na prethodnoj ploči i suština je da smo ovim činom ispravili tu grešku – objasnio je Ajnadžić razloge ponovnog postavljanja ploče.

Ajnadžićje potpisao i uručio direktorici Prve gimnazije Lejli Tuzlak zaključak o isplati 3.845 KM iz budžeta Općine Centar za obnovu školskog muzeja.  

Tuzlak je kazala da će donirana sredstva iskoristiti za retuširanje fotografija i njihov DTP dizajn i printanje njihovih sigurnosnih kopija, jer se radi o dokumentima starim više od 100 godina, a koji su nažalost zbog vlage oštećeni. Za odobrena sredstva će također napraviti devet novih panoa kako bi dopunili postojeću muzejsku postavku.

Tokom posjete razgovarano je i o zahtjevu kojeg su u aprilu ove godine tri školske ustanove iz Gimnazijske ulice – Osnovna škola „Safvet-beg Bašagić“, Srednja škola primijenjenih umjetnosti i Prva gimnazija uputili na više adresa da se zabrani saobraćaj motornih vozila u ovoj ulici prvenstveno zbog sigurnosnih razloga.

- -

Ajnadžić je kazao da mu se sviđa ta ideja i da će podržati njenu realizaciju, te je dodao da osim zabrane saobraćaja u Gimnazijskoj ulici treba postaviti parkovske klupe i dodatno obogatiti sadržaj ulice poput „Biblioteke na otvorenom“, u čemu će također pomoći i ideje bivših i sadašnjih učenika Prve gimnazije.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...