Podrška Općine Centar za odlazak mladog fizičara Irfana Durmića na svjetsko takmičenje

preporučujemo

U glavnom gradu Portugala u Lisabonu od 21. do 29. jula ove godine biće održana 49. po redu Međunarodna olimpijadu iz fizike, gdje će našu državu predstavljati tim od pet mladih fizičara iz Kantona Sarajevo koji su članovi Društva fizičara u Federaciji BiH. Za ovo putovanje su im potrebna finansijska sredstva koja oni moraju sami obezbijediti. Stoga se mladi Irfan Durmić kao član ovog tima fizičara, koji je i stanovnik centralne sarajevske općine, obratio za podršku Općini Centar. Načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je organizovao sastanak sa Durmićem i iz sredstava budžetskih rezervi odobrio izdvajanje iznosa od 2.000 KM na ime troškova putovanja i smještaja našeg mladog talenta.

Nakon sastanka Irfan nije krio oduševljenje zbog rješenja ovog za njega velikog problema.

–Povod mog dolaska u Općinu Centar jeste finansijska podrška koja mi je potrebna kako bih otišao na olimpijadu fizičara u Lisabonu. Načelnik Ajnadžiću je sa puno razumijevanja odmah odlučio da finansijski podrži moj odlazak na ovo veliko takmičenje, što me posebno raduje. Međunarodna olimpijada u Lisabonu predstavlja krunu mog dosadašnjeg rada na polju fizike i jako mi je stalo da budem jedan od učesnika koji će predstavljati našu zemlju i Općinu Centar čiji sam stanovnik. Zahvaljujući ovoj finansijskoj podršci riješio sam jedan veliki problem o kome više ne moram brinuti i svu svoju pažnju mogu usmjeriti na formule i zadatke, objasnio je Durmić nakon sastanka sa načelnikom Ajnadžićem.

Talentovani Irfan Durmić je ove godine završio školovanje u Općoj realnoj gimnaziji Katoličkog školskog centra ”Sveti Josip” u Sarajevu i svoje školovanje nastavlja u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je dobio stipendiju Williams koledža u Masačusetsu. Tokom ove školske godine Irfan je osvojio prva mjesta na kantonalnom i federalnom takmičenju iz fizike i peto mjesto na državnom prvenstvu. Također je bio učesnik međunarodnih takmičenja iz fizike u Rumuniji te u Moskvi gdje mu je nedostajalo samo 0,2 boda za počasnu medalju.

Najnovije

U Kantonu Sarajevo 23 novozaraženih koronavirusom, nije bilo preminulih

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo, od testiranih 476 osoba, potvrđena su 23 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od...